Κυβέρνηση - τρόικα: Σκληρές διαπραγματεύσεις μέσω e-mail

Μέρα με την μέρα το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα έρχονται ολοένα και πιο κοντά σε συμφωνία. Στην κυβέρνηση επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα επόμενα 24ωρα θα βρεθεί η χρυσή τομή και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έρθουν στα μέσα της εβδομάδας στην Αθήνα.

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν όλο το Σαββατοκύριακο μέσω e-mail, το χρηματοδοτικό κενό που θέτει από την πρώτη στιγμή ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρχίζει σταδιακά να ψαλιδίζεται και να πείθεται από τα ελληνικά επιχειρήματα.

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου που θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, δεν έχει χαθεί. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως όλο αυτό το διάστημα έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος με τους εκπροσώπους των δανειστών και αρκετά ανοιχτά ζητήματα έχουν κλείσει.

«Εμείς έχουμε ένα σκοπό: Να ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση εγκαίρως. Ωστόσο, δεν πρόκειται και δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο αυτό το οποίο αναφέρεται στον προϋπολογισμό του 2015 και αυτό επιδιώκουμε, που είναι η ανάπτυξη» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος σε τηλεοπτική της συνέντευξη.
Στην περίπτωση που έρθουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα τότε αυτή η επίσκεψη, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείο Οικονομικών, θα είναι ολιγοήμερη καθώς θα έρθουν για να κλείσουν και επίσημα την συμφωνία.

Η κυβέρνηση επιδιώκει μια συμφωνία-πακέτο η οποία θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση, την γραμμή προληπτικής στήριξης και την ελάφρυνση του χρέους κάτι για το οποίο διαφωνούν ΔΝΤ και Βερολίνο που θέλουν όλα να εξελιχθούν βήμα – βήμα.

Ο πρωθυπουργός που πέρασε το Σαββατοκύριακο στο Μαξίμου πραγματοποιώντας συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Ευ. Βενιζέλο τον οποίο ενημερώνει για όλες τις εξελίξεις.

Άλλωστε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ επικεντρώνονται οι περισσότερες αντιδράσεις που αφορούν κυρίως τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα