Τα 4 σενάρια για την επόμενη μέρα μετά τις διαπραγματεύσεις

Πιέζει ασφυκτικά ο χρόνος έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, όπου πρέπει μέσα στην ατζέντα του, να υπάρχει η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο. Ωστόσο, επειδή οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και πραγματικά κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το τι μέλλει γενέσθαι, υπάρχουν κάποια σενάρια που… κυκλοφορούν για την επόμενη μέρα…

Τα σενάρια…

Τα σενάρια λοιπόν είναι τέσσερα, από το πιο αισιόδοξο, δηλαδή από το αίσιο τέλος των διαπραγματεύσεων και την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο την 31η Δεκεμβρίου, έως το… χειρότερο, δηλαδή το πλήρες ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, με την επόμενη μέρα να είναι κάτι το άγνωστο…
Σενάριο πρώτο: Ολοκλήρωση της αξιολόγησης και συμφωνία για την πιστοληπτική γραμμή

Τρόικα και Αθήνα καταλήγουν σ’ ένα συμβιβασμό και κλείνει η αξιολόγηση λίγες ημέρες πριν από το Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου. Οι υπουργοί Οικονομικών εγκρίνουν την πρόσβαση σε μία προληπτική γραμμή πίστωσης με ενισχυμένη εποπτεία (ECCL) που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015. Η Ελλάδα, παρ΄ όλο που θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια σειρά από προϋποθέσεις και επιτήρηση, θα διασφαλίσει πιο ομαλή πρόσβαση στις αγορές και θα σηματοδοτήσει μία νέα «εταιρική σχέση» με τους δανειστές.

Σενάριο δεύτερο: Επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος για μικρό χρονικό διάστημα

Σε περίπτωση που δεν κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, μία επιλογή είναι να αποφασιστεί η τεχνική προέκταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (για παράδειγμα, ενός μήνα), ώστε να δώσει χρόνο σε Αθήνα και τρόικα για να κλείσει η αξιολόγηση. Από πριν θα έχει συμφωνηθεί ότι με τη λήξη της επέκτασης η Ελλάδα θα περάσει σε προληπτική γραμμή πίστωσης. Ετσι η κυβέρνηση θα μπορέσει να θέσει πριν από τις προεδρικές εκλογές ένα σαφές δίλημμα στους βουλευτές παρουσιάζοντας το σχέδιο προληπτικής γραμμής πίστωσης.

Σενάριο τρίτο: Επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος για 6 – 12 μήνες.

Εφόσον δεν κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, θα γίνει τεχνική επέκταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης για 6 μήνες ή ακόμα και 12 μήνες, ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά και να έχει πρόσβαση στη δόση ύψους 1,8 δισ. ευρώ που υπολείπεται από το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος (αν δεν κλείσει η αξιολόγηση και δεν γίνει η τεχνική προέκταση, τότε το υπολειπόμενο 1,8 δισ. του ευρωπαϊκού προγράμματος χάνεται). Αυτό το σενάριο δεν το θέλει η ελληνική πλευρά, καθώς θα είναι δύσκολη η πολιτική του διαχείριση.

Σενάριο τέταρτο: Πλήρες ναυάγιο

Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν συμφωνούν στην τεχνική επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος, καθώς μια σειρά από κράτη-μέλη απαιτούν το πρόγραμμα να τηρείται για να αποφασιστεί η έστω και ολιγόμηνη παράτασή του. «Αν η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει, τότε τίθεται και θέμα τήρησης προγράμματος», λένε πηγές των Βρυξελλών και τότε η Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα βρεθεί χωρίς ευρωπαϊκή «προστασία». Στο σενάριο αυτό, το ΔΝΤ θα συνεχίσει να έχει πρόγραμμα στην Ελλάδα, εκτός και αν η κυβέρνηση αποφασίσει να το τερματίσει. Ωστόσο, το σενάριο αυτό είναι το λιγότερο επιθυμητό απ’ όλες τις πλευρές.

Πηγή: news.makedonias.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα