Bloomberg στην τρόικα: Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία

Σύμφωνα με το πρακτορείο, νέα προσπάθεια μείωσης χρέους με περαιτέρω λιτότητα είναι σχεδόν σίγουρο πως θα αποτύχει και θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία «Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία, σταματήστε να επιμένετε στο αδύνατο και βρείτε τρόπο να ελαφρύνετε τα ελληνικά χρέη».

Αυτό το μήνυμα στέλνει το Bloomberg, εκτιμώντας πως οι πιστωτές δοκιμάζουν, ξανά, την υπομονή της Ελλάδας, και εφόσον συνεχίσουν να ασκούν πίεση, μπορεί τελικά να διαλύσουν την Ευρωζώνη, κάτι καταστροφικό, για την Ελλάδα αλλά και τους ίδιους. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ ζητούν από την κυβέρνηση περιορισμό του χρέους με επιπλέον περικοπές δημοσίων δαπανών, δίνοντας ως αντάλλαγμα μια τελευταία «ένεση» από τα πακέτα διάσωσης και μια προληπτική, πιστωτική γραμμή. Πρόκειται, όμως, για «τοξική» προσφορά, εκτιμά, καθώς τυχόν νέα προσπάθεια μείωσης χρέους με περαιτέρω λιτότητα είναι σχεδόν σίγουρο πως θα αποτύχει, ενώ τονίζει πως οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι σε ισχυρή θέση, να αντικαταστήσει την υφιστάμενη κυβέρνηση στις εκλογές, το 2015.

Όπως συνεχίζει, αυτή τη στιγμή είναι αναμφισβήτητο το «σπάνιο κατόρθωμα» της τεράστιας μείωσης του ελλείμματος, που όπως εκτιμούν «υποδηλώνει εντυπωσιακή αφοσίωση στο δημοσιονομικό έλεγχο. Και αυτό με υψηλό κόστος στην ανάπτυξη, που μόλις τώρα ξεκινά να επανέρχεται. Ωστόσο ένας περαιτέρω γύρος λιτότητας, θα απειλήσει την ανάπτυξη αλλά και τον στόχο μείωσης του χρέους, ενώ εάν η υπερβολική λιτότητα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, θα πρέπει να αναμένουμε το τέλος της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η ζημιά, μάλιστα, δεν θα σταματήσει εδώ, αφού μπορεί να κινδυνεύσει συνολικά η Ευρώπη. Και αυτό, καθώς ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να είναι πρόθυμος να υποχρεώσει σε μονομερείς ζημιές τους πιστωτές. Η άνοδος των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία και στην Ισπανία βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος, και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Εάν οι αγορές αρχίσουν να φοβούνται ένα κύμα χρεοκοπιών, η αναταραχή που ενδεχομένως θα προκληθεί, μπορεί να οδηγήσει όλη την Ευρώπη ξανά σε κρίση.

Είναι ευρέως κατανοητό πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους πρέπει να διαγραφεί, αν γίνει μεθοδευμένα θα υπάρξουν οι ελάχιστες παράπλευρες απώλειες. Αν γίνει άτακτα, το κόστος θα είναι μεγάλο, καταλήγει το δημοσίευμα. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τη Γερμανία και τη Γαλλία, τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας, αυτή τη στιγμή, να δείξουν τον δρόμο εκτιμώντας πως όσο ταχύτερα αναγνωρίσουν την ανάγκη για ανακούφιση στη χώρα, τόσο βελτιώνουν τις πιθανότητες να αποφύγουν «μια πολύ χειρότερη συμφορά».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα