Αδιέξοδο με την τρόικα. Τα αγκάθια, η συμφωνία και τα σενάρια παράτασης μνημονίου

Σε αδιέξοδο κατέληξε η τηλεδιάσκεψη-θρίλερ ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους εκπροσώπους των δανειστών μας, με τους τροϊκανούς να εμφανίζονται ανένδοτοι ως προς τα ζητήματα-αγκάθια, με κυριότερο το δημοσιονομικό κενό για το 2015. Να σημειωθεί ότι η τρόικα διατείνεται πως αυτό θα κυμανθεί από 2,5 έως 3,6 δισ. ευρώ, γι' αυτό και ζητεί τη λήψη νέων μέτρων, ωστόσο το ΥΠΟΙΚ θεωρεί πως δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα.

Στο τραπέζι η παράταση του μνημονίου

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρονται να υποστηρίζουν ότι εάν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία, είναι δυνατό να επιβληθεί παράταση του μνημονίου έως και 12 μήνες.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. φέρονται να υποστηρίζουν ότι, εάν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία, είναι δυνατό να επιβληθεί παράταση του μνημονίου έως και 12 μήνεςΣύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε., κάτι τέτοιο θα ήταν αναπόφευκτο για τεχνικούς λόγους, εξαιτίας διαφόρων ζητημάτων που σχετίζονται με τις κεφαλαιακές ανάγκες ορισμένων ελληνικών τραπεζών και δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα.

Η σύνδεση του μνημονίου με τις τράπεζες δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα, ειδικά μετά τα επιτυχημένα stress tests που έδειξαν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι ελάχιστες.

Το ζήτημα είναι πώς θα αντιδράσει το κυβερνητικό επιτελείο σε ένα τέτοιο σενάριο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχόταν να προβεί σε μια τέτοιου είδους υπαναχώρηση, εν όψει και της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τι δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ

Στη διαφωνία που υπάρχει με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό αναφέρθηκε κορυφαίος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης.

«Εξακολουθεί να υπάρχει από αυτούς η θέση για το υποτιθέμενο δημοσιονομικό κενό» τόνισε, προσθέτοντας πως «εμείς είμαστε οι σωστοί, όπως και τα προηγούμενα χρόνια».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, απάντησε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε ημερομηνία ακόμη, συνεχίζονται όμως οι συζητήσεις», ενώ υπογράμμισε πως κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης παρουσιάστηκαν όλα τα «ανοιχτά» θέματα, εκτός από το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου μνημονίου.

«Συμφωνήσαμε σε πολλά. Προέχει να κλείσουμε τον τρέχοντα έλεγχο για να πάμε παρακάτω. Για εμάς προτεραιότητα είναι να κλείσουμε την αξιολόγηση» ανέφερε.

Τα ζητήματα-αγκάθια

Το ΥΠΟΙΚ έχει συμφωνήσει στην ανάγκη συνέχισης των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία, ωστόσο έχει ασκήσει «βέτο» σε τρία θέματα:

1) πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
2) κατάργηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και
3) νέα μείωση των συντάξεων μέσω της επανεξέτασης του ασφαλιστικού μετά τις αναλογιστικές μελέτες στα ταμεία, ύστερα από την εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη.

Σε ποια θέματα έχει επιτευχθεί συμφωνία


Τα μέτρα που «έκλεισαν» είναι:

• οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο
• η δυνατότητα «λοκ άουτ» στις επιχειρήσεις
• οι ενοποιήσεις των ταμείων, με τα επικουρικά να κάνουν... ποδαρικό το 2015
• η μεγαλύτερη ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και
• η μεταφορά του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στο ΥΠΟΙΚ μέσα στην επόμενη διετία.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά συμφώνησε να υπάρξει επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και προώθηση αλλαγών στον αναπτυξιακό νόμο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα