Έρχονται μειώσεις μισθών στο Δημόσιο; Τι συζητάνε κυβέρνηση - τρόικα

Η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να υποχωρήσει στις πιέσεις της τρόικας σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στα μισθολογικά του Δημοσίου .

Μπροστά στο 48ωρο τελεσίγραφο της τρόικας η ελληνική πλευρά στην περιβόητη απάντηση μέσω του υπουργείου Οικονομικών όπως λένε οι πληροφορίες αποδέχεται να εφαρμοστούν οι αλλαγές βάσει του ενιαίου μισθολογίου πλήρως και άμεσα στις αρχές του 2015 και όχι πιλοτικά, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός που μετέθετε τις αλλαγές για το 2016.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση λέει με τον τρόπο αυτό "ναι" στην περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, κάτι που σημαίνει ότι πλέον θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο και όσοι είχαν μείνει εκτός.

Έτσι, καταργούνται προνόμια που απολάμβαναν οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως η λεγόμενη προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι συγκεκριμένων υπουργείων, οι οποίοι απολάμβαναν υψηλές αποδοχές να δουν να πέφτει γερό τσεκούρι στους μισθούς τους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο στόχαστρο της τρόικας έχουν μπει και τα επιδόματα που έχουν απομείνει, απαιτώντας την κατάργησή τους και τον περιορισμό στο ελάχιστο παροχών όπως τα οδοιπορικά και τα εκτός έδρας.

Η μείωση σε ορισμένες περιπτώσεις (ειδικά για όσους παίρνουν επιπλέον χρήματα λόγω προσωπικής διαφοράς) θα φτάσει ακόμη και στο 30% των αποδοχών, ενώ στην πλειοψηφία τους οι υπάλληλοι θα χάσουν τα επιπλέον χρήματα από επιδόματα και οδοιπορικά που ουσιαστικά φέρνουν το μισθό τους σε κάπως αξιοπρεπή επίπεδα.

Οι δανειστές, ζητούν επίσης επιτακτικά την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, πιέζοντας για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, των λιμανιών του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, αλλά και του ΟΣΕ και των περιφερειακών αεροδρομίων.

Όλα αυτά κατά πάσα πιθανότητα θα συζητηθούν ή ακόμα και θα κλείσουν στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει στις 20:00 ο υπουργός Οικονομικών Γ. Χαρδούβελης με στελέχη της τρόικας.

Προς το παρόν η τρόικα μελετά το email με τις απαντήσεις που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση την Τετάρτη, ενώ στόχος είναι να επισπευθούν οι συζητήσεις και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα