Καταιγίδα σαρώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών

Καταιγίδα σαρώνει το ΧΑ, παρασύροντας μετοχές και δείκτες στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου 12μήνου. Το ψυχολογικό κλίμα και οι εσπευσμένες ρευστοποιήσεις επιταχύνουν την πτώση. Η αγορά αποτιμά πλέον το ρίσκο μιας διαφαινόμενης κυβερνητικής αλλαγής, η οποία θα έχει πολλές "παρενέργειες" στις οικονομία, τις αποκρατικοποιήσεις, στις τράπεζες και σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους συναρτώμενους με δημόσια έργα και προμήθειες. Νέο στοιχείο που επιτείνει τις ανησυχίες, είναι οι σημερινές δηλώσεις Μητσοτάκη περί ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από το ευρώ. Ξένα funds και εγχώρια χαρτοφυλάκια που έπαιξαν προεξοφλητικά το «success story» της δημοσιονομικής προσαρμογής και των stress test, σπεύδουν τώρα να κατοχυρώσουν τα εναπομείναντα κέρδη, ή να αποφύγουν μεγαλύτερες ζημίες και να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι  η αγορά έχει μπει ήδη σε μεσοχρόνιο καθοδικό κύκλο, καθώς τις επόμενες εβδομάδες η πολιτική αβεβαιότητα θα κλιμακωθεί,  οι εκκρεμότητες με την τρόικα θα επανέλθουν στο προσκήνιο, ενώ δεν αναμένεται κάποιο "καλό νέο" που θα μπορούσε να αλλάξει το χρηματιστηριακό κλίμα.

Αντίθετα, τα δημοσκοπικά ευρήματα που θα εδραιώνουν την εκτίμηση περί εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ,  θα υποδαυλίζουν συνεχώς νέες ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι με το χρέος, τις σχέσεις με την ΕΕ και την τύχη των τραπεζών.

Για τις τράπεζες υπάρχει ιδιαίτερος προβληματισμός στην αγορά ...

διαβάστε αναλυτικά

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα