Δημόσιο: Βασικός μισθός 680 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2015

Από 1η Ιανουαρίου 2015 θα αρχίσει να ισχύει ο κατώτατος μισθός που ισχύει εδώ και δύο χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και για τους νεοπροσληφθέντες στο Δημόσιο, εφόσον συμφωνήσει με τις προτάσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το ΠΑΣΟΚ.

Πιο αναλυτικά, ο βασικός μισθός για έναν απόφοιτο υποχρεωτικής εκπαίδευσης που διορίζεται πρώτη φορά στο Δημόσιο θα διαμορφωθεί στα 680 ευρώ. Το ποσό αυτό καταβάλλεται επί 12 μήνες και ισοδυναμεί με τον μισθό του ανειδίκευτου εργάτη στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος αγγίζει τα 586 ευρώ, αλλά καταβάλλεται επί 14 φορές.

Γερό ψαλίδι θα πέσει επίσης και στους μισθούς των αποφοίτων δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όμως σε μικρότερο ποσοστό.

Επίσης στα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η περικοπή κατά 30% της αποκαλούμενης «προσωπικής διαφοράς» στους μισθούς των υπαλλήλων στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υποδομών που έχουν και υψηλότερες αμοιβές από τους υπόλοιπους.

Πάντως οι μειώσεις που σκέφτεται να εφαρμόσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν ήδη συναντήσει ισχυρές αντιδράσεις, ειδικά από τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών που θίγονται και περισσότερο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα