Εμπλοκή για τις δόσεις και τα κόκκινα δάνεια

Εμπλοκή στο θέμα της ρύθμισης των οφειλών στην Εφορία  και των κόκκινων δανείων προέκυψε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η εμπλοκή της ρύθμισης των οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία από 72 έως 100 δόσεις επιβεβαιώθηκε και στην επικοινωνία που είχαν οι δανειστές με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης τη Δευτέρα. Οι τελευταίοι φέρεται να έχουν διαμηνύσει στην Κυβέρνηση ότι η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα που θα «κατεβάσει» θα πρέπει να «κουμπώνει» με αυτή για τα κόκκινα δάνεια και να εγκριθεί από τους ίδιους. Στην αντίθετη περίπτωση θα θεωρήσει την ενέργεια μονομερή από την πλευρά της Αθήνας.

Με τις ενστάσεις που έχουν οι δανειστές αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια και τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα η υπόθεση καθυστερεί με αποτέλεσμα να σχηματίζεται βουνό ληξιπρόθεσμων χρεών, καθώς οι πληρωμές πάγωσαν εν αναμονή της νέας ρύθμισης.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, έσπασαν τον Σεπτέμβριο το φράγμα των 70 δισ. ευρώ, ενώ τα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν μέσα σε ένα μήνα κατά 1,03 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα στο εννεάμηνο του έτους οι απλήρωτοι φόροι να φτάνουν τα 9,683 δισ. ευρώ.

Στο ποσό αυτό έρχονται να προστεθούν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 60,480 δισ. ευρώ που σχηματίστηκαν έως το τέλος του 2013, με αποτέλεσμα πλέον το σύνολο των οφειλών να διαμορφώνεται σε 70,163 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά με την παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα τις εκκρεμότητες που υπάρχουν ενόψει της έλευσης της τρόικας.

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και Δημήτρης Πτωχός.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα