Μηταράκης: Κάποιοι νόμιζαν ότι πέρασε οριστικά η κρίση...

Ο υφυπουργός ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας, ενώ επισήμανε την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας.

«Στο 3ο τρίμηνο φαίνεται ότι είναι το πρώτο θετικό τρίμηνο μετά από 6 χρόνια και απ’ ότι φαίνεται, το 2014 θα είναι το πρώτο θετικό έτος μετά το 2007», σχολίασε αρχικά ο κ. Μηταράκης και συνέχισε:

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει η έννοια πάτος του βαρελιού. Η εσωτερική υποτίμηση έχει αρχίσει να αποδίδει και αυτό μας δίνει μια αισιοδοξία για το 2015. Κάποιοι νόμιζαν ότι πέρασε οριστικά η κρίση και ότι μπορούμε να επαναφέρουμε τα πράγματα όπως ήταν πριν από λίγα χρόνια. Είδατε από την αντίδραση των αγορών, ότι τα πράγματα είναι ακόμα πολύ δύσκολα».

«Ο κ. Ρέγκλινγκ, από τη δική του πλευρά, από την πλευρά του δανειστή, φυσικά και είναι καλύτερο η Ελλάδα να είναι σε πρόγραμμα. Το ερώτημα είναι τι είναι καλύτερο για μας. Εφικτό για μας είναι να ολοκληρώσουμε τη θετική στροφή του 2014. Το 2015 η Ελλάδα έχει καταθέσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Καλύπτουμε με τα έσοδά μας και τους τόκους οι οποίοι είναι το 1/3 σε ποσό σε σχέση με το 2009.», πρόσθεσε.

«Να δεχθώ ότι ήταν η ενέργεια της Ελλάδος που δημιούργησε την κρίση. Φανταστείτε κάποιος άλλος να έρθει στην κυβέρνηση και να πει, ότι εγώ μονομερώς καταργώ όλα τα νομοθετήματα που δημιούργησαν τη βάση για την ανάκαμψη της οικονομίας. Φαντάζεστε τι θα συζητάμε τότε;», είπε ακόμα.

«Μπαίνοντας στην κρίση, μας πήρε περίπου στον 1,5 χρόνο για να νοιώσει η Ελληνική οικογένεια τις συνέπειες της κρίσης. Το ίδιο θα συμβεί και στην έξοδο», σημείωσε ακόμα ενώ ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να επανεξετάσουμε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το πρόγραμμα είναι υπεραισιόδοξο και υπεραπαιτητικό. Η φορολογία πρέπει να αρχίσει να μειώνεται, κρατώντας σταθερές πλέον τις δαπάνες και καθώς η οικονομία αναπτύσσεται. Στο θέμα της ακίνητης περιουσίας, μειώνεις τη φορολογία. Αν έχουμε μια ανατροπή της σταθερότητας μέσα στο 2015, μπορεί να έχουμε αναταραχή και να δημιουργήσει αυτό ένα μεγάλο θέμα».

Όπως υποστήριξε, «θα υπάρχουν καινούρια δεδομένα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015 στην οικονομία. Τα γκαλοπ τια διαβάζουμε και βλέπουμε ότι εμφανίζονται τα κόμματα της συγκυβέρνησης να προηγούνται ακόμα του ΣΥΡΙΖΑ. Περνάμε τη μεγαλύτερη κρίση, οικονομική, πολιτική και αξιών και βλέπουμε τη διαφορά που δημιουργήθηκε στις ευρωεκλογές, να μην ανοίγει. Το να πετύχουμε δεν είναι καλό μόνο για την κυβέρνηση είναι καλό και για τον τόπο».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα