Ρήτρα επιτήρησης της Ελλάδας

Ρήτρα τις μεταρρυθμίσεις και τους δημοσιονομικούς στόχους που πρέπει να επιτευχθούν, βάζει ο Μάριο Ντράγκι στο «πακέτο» που ανακοίνωσε σήμερα και αφορά στην αγορά ελληνικών ABC ακόμη κι αν αυτά βρίσκονται στην κατηγορία «junk».

Θέλοντας να ισορροπήσει μεταξύ της ανάγκης για ενίσχυση της ρευστότητας αδύναμων χωρών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος αλλά και των ασφυκτικών πιέσεων από τη Γερμανία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα θα διαρκέσει δύο χρόνια αλλά κάθε χώρα πρέπει να βρίσκεται εντός προγράμματος της ΕΕ.

«Θέλουμε να είμαστε όσο περιεκτικοί γίνεται, αλλά με φρόνηση. Έχουμε αποφασίσει να συμπεριλάβουμε χώρες που έχουν αξιολόγηση κάτω από ΒΒΒ-, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, με δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι πως θα υπάρξουν μια σειρά μέτρα που θα περιορίσουν το ρίσκο για τις συγκεκριμένες αγορές που θα γίνουν εκεί, ώστε τα στοιχεία ενεργητικού που αγοράζονται εκεί θα έχουν ανάλογο ρίσκο με τα στοιχεία που αγοράζονται αλλού. Και υπάρχει και μια δεύτερη προϋπόθεση, η οποία βασικά είναι ότι οι χώρες θα έχουν ένα πρόγραμμα με την Ε.Ε.» τόνισε.

O πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα αγοράς ABS θα περιλαμβάνει και χώρες με αξιολόγηση κάτω από «ΒΒΒ-», όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα