Κλείνει η συμφωνία για τα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια

Χρειάζεται πάντα να υπάρχει ένα καθεστώς εν ισχύ προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Αυτό δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση που είχε η ο Νίκος Δένδιας με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί δύο νέους πτωχευτικούς κώδικες για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα προκειμένου σε εύλογο χρονικό διάστημα να υπάρξει ένα καθεστώς ασφάλειας και να δημιουργηθούν οι συνθήκες δημιουργίας νέων επιχειρήσεων και προστασίας των νοικοκυριών.

Στο τραπέζι η έξοδος από το μνημόνιο

Το αρχικό σχέδιο είναι έτοιμο, όπως γνωστοποίησε το ίδιο στέλεχος, και θα δοθεί στα στελέχη της τρόικας τις προσεχείς ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων στελέχη της τρόικας φέρεται να δήλωσαν στον υπουργό ότι είναι πολύ θετική η προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης με βάση το σχέδιο που έχουν στα χέρια τους.

Ωστόσο, τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία έχουν συναντηθεί ήδη δύο φορές τις τελευταίες ημέρες θα ξανασυναντηθούν εκ νέου σήμερα και αύριο για τις λεπτομέρειες.

Προωθείται διπλός πτωχευτικός κώδικας

Επίσης ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια για το ίδιο ζήτημα μέσα στις προσεχείς ημέρες.

Πάντως, η γενική αίσθηση που δίνουν τα στελέχη του υπουργείου που επικαλείται το euro2day.gr, είναι ότι θέμα θα κλείσει άμεσα και θα υπάρξει σχετική συμφωνία τις επόμενες ημέρες.

Κομβικό σημείο είναι η επίπτωση που θα έχει η ρύθμιση στα δημοσιονομικά. Μέχρι στιγμής δεν έχει απαντηθεί πλήρως το ερώτημα, γιατί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεν έχει αποστείλει όλα τα στοιχεία που έχει ζητήσει η τρόικα.

Την ίδια ώρα η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και οι προσπάθειες που γίνονται από το υπουργείο Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο θα «κουμπώνουν» με τη νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια.

«Δεν θα τρελάνουμε την αγορά», σχολίασε κορυφαίο στέλεχος.

Όπως σημείωσε το ίδιο «η χώρα επείγεται να λάβει πρόνοια για το συγκεκριμένο θέμα». «Δεν είναι απλά μια ρύθμιση», όπως είπε, «είναι μια επιλογή στο πλαίσιο βοήθειας στην αγορά και αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων».

Επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχει ήδη συμφωνία με την τρόικα για επίβλεψη της ορθής εφαρμογής της ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων.

Πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία

Εκτός από το θέμα της ρύθμισης για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, στη δίωρη συνάντηση τρόικας και υπουργού Ανάπτυξης συζητήθηκε και το αίτημα της ελληνικής πλευράς για την επιδότηση του επιτοκίου των ενήμερων επιχειρήσεων. Αν και δεν υπήρξε ξεκάθαρη θέση από την πλευρά των δανειστών, πηγές από το υπουργείο σημείωναν ότι ήταν θετικοί.

Σχετικά με τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων γνωστοποιήθηκε στην τρόικα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει καταργηθεί μεγάλος αριθμός γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, υπάρχουν ακόμη τεχνικές εκκρεμότητες προκειμένου να «πέσουν» τα χρήματα στην αγορά. Μεταξύ αυτών των προβλημάτων είναι ότι για να μετακινηθούν χρήματα από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο προς τις Τράπεζες, σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα και με βάζει το ΓΛΚ θα πρέπει να φορολογηθούν κάτι που θα αυξήσει σημαντικά το κόστος χρήματος.

Για τον λόγο αυτό γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο.

Σχετικά με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ οι πρώτες ενδείξεις από τις μελέτες που έχουν γίνει δείχνει ότι έχουν αποδώσει τα μέτρα που είχαν ληφθεί την περασμένη Άνοιξη για τη μείωση των τιμών.

Εν τω μεταξύ στο περιθώριο της συνάντησης κορυφαίο στέλεχος του Μαξίμου, ανέφερε ότι για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είμαστε κοντά στο να κλείσει η συμφωνία ενώ εκτίμησε ότι η χώρα μπορεί να μην χρειαστεί το υπόλοιπο της δόσης του τρέχοντος προγράμματος.

«Πολλοί εντός Ελλάδος και λίγοι εκτός δεν θέλουμε να βγούμε από το Μνημόνιο», σημείωσε το ίδιο στέλεχος για να συμπληρώσει ότι θα έχουμε πλεόνασμα για 3η συνεχόμενη χρονιά.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα