Διαπραγματεύσεις με την τρόικα και θέμα έξοδου από το μνημόνιο

Για πρώτη φορά το οικονομικό επιτελείο έθεσε ενώπιον της τρόικας το θέμα εξόδου από το μνημόνιο, ωστόσο από την στιγμή που ο Α. Σαμαράς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, τα spreads άρχισαν να ανεβαίνουν δείχνοντας την διστακτικότητα των αγορών απέναντι σε αυτή την κίνηση και την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες ο Κλάους Ρέγκλιγκ (επικεφαλής ΕFSF ESM) διαμηνύει πως το χρέος είναι βιώσιμο, δείχνοντας απροθυμία για την ελάφρυνση του, κάτι που ζητά μετ’ επιτάσεως πρωθυπουργός.

Ωστόσο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την πορεία των spreads «δεν έχει αλλάξει κάτι στα θεμελιώδη τις τελευταίες δυο εβδομάδες» είπε χαρακτηριστικά.

Τις έντονες επιφυλάξεις για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο εξέφρασε και ο υπουργός Μεταφορών Μ. Χρυσοχοΐδης στον Real.Fm 97.8

Στην Αθήνα ο Γιούνκερ την Παρασκευή

Το βέβαιο είναι πως η κυβέρνηση επιθυμεί και κυρίως για πολιτικούς λόγους, την έξοδο από το μνημόνιο πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και εξετάζει πλέον όλες τις παραμέτρους προκειμένου να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στο εγχείρημα το οποίο κρύβει παγίδες αλλά και πολλά ρίσκα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα και στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για τον προϋπολογισμό του 2014, το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί την Δευτέρα και το κενό του 2015 δεν θα καλυφθεί με νέα μέτρα αλλά από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Το υπουργείο Οικονομικών βλέπει σύμφωνα με πληροφορίες υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος (1,5% του ΑΕΠ). «Το βλέπουν και αυτοί –οι εκπρόσωποι της τρόικας- ότι θα πετύχουμε το στόχο. Δεν καίγονται», έλεγε μετά τη σύσκεψη η ίδια πηγή, διευκρινίζοντας πως αν η υπέρβαση του 2014 είναι από επαναλαμβανόμενες αιτίες προφανώς βοηθά και την ικανοποίηση των στόχων για το 2015.

Επίσης υπήρξε η εκτίμηση ότι στα προαπαιτούμενα ο βαθμός κάλυψης είναι ικανοποιητικός (κοντά στο 60%), ενώ σχετικά με τις φοροελαφρύνσεις κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωνε πως ότι έχει πει ο πρωθυπουργός θα μπει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Συνάντηση Δένδια - Μητσοτάκη με την τρόικα

Στις 11 αύριο είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του κλιμακίου της τρόικα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ν. Δένδια.

Μία λίστα περίπου είκοσι θεμάτων αποτελεί το αντικείμενο της αυριανής συνάντησης με σημαντικότερο την νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.

Τα κριτήρια βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια που μπορούν να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, θα θεσπίζονται κριτήρια με βάση τις ταμειακές ροές, τα μικτά κέρδη και το αντικείμενο δραστηριότητας για τις μικρότερες επιχειρήσεις, ενώ για τις μεγαλύτερες το κριτήριο της επιλογής θα το καθορίζουν οι τράπεζες.

Πάντως, παράγοντες του υπουργείου εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, για ενιαία διευθέτηση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες καθώς η τρόικα έχει συμφωνήσει επί της αρχής.

Σημειώνεται πάντως ότι η τρόικα έχει ζητήσει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την εκτίμηση για τις οικονομικές επιπτώσεις της ρύθμισης στην οικονομία και τον προϋπολογισμό.

Αμέσως μετά σειρά θα πάρει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα