ΦΠΑ: Νέο καθεστώς απόδοσης από σήμερα,τι θα ισχύει

Ξεκινά από σήμερα, 1 Οκτωβρίου, η εφαρμογή του νέου ειδικού καθεστώτος απόδοσης του ΦΠΑ με βάση το οποίο ο φόρος δεν θα αποδίδεται αν δεν εισπράττεται από την επιχείρηση.

Αυτό ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Αικατερίνη Σαββαϊδου, για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων και τη δημιουργία ενός φιλικότερου προς τις επιχειρήσεις πλαισίου λειτουργίας τους, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Αναλυτικότερα, η επιχείρηση που εντάσσεται στο ειδικό καθεστώς αποδίδει στο Δημόσιο το ΦΠΑ στα τιμολόγια που εκδίδει κατά το χρόνο είσπραξης του τιμολογίου και αντίστοιχα ασκεί το δικαίωμα έκπτωσης κατά τον χρόνο που πληρώνει τους προμηθευτές της. Ομοίως, οι πελάτες των επιχειρήσεων του ειδικού καθεστώτος ασκούν το δικαίωμα έκπτωσης κατά το χρόνο εξόφλησης των τιμολογίων τους από τις επιχειρήσεις του ειδικού καθεστώτος.

Με την απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται ο τρόπος εφαρμογής του ειδικού καθεστώτος απόδοσης του ΦΠΑ. Σύμφωνα με την απόφαση:

-Το ειδικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ κατά την είσπραξη είναι προαιρετικό και μπορούν να ενταχθούν σε αυτό όλες οι επιχειρήσεις (παλιές και νέες) ανεξαρτήτως αντικειμένου, εφόσον ο κύκλος εργασιών τους κατά την προηγούμενη χρήση ή την τρέχουσα δεν ξεπερνά ή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 500.000 ευρώ.

-Για την ένταξη στο καθεστώς απαιτείται μόνο η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης μέσω ειδικής εφαρμογής στο TaxisNet. Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση ένταξης μέχρι τις 20.10.2014 και η ένταξή τους θα γίνεται αναδρομικά από 1.10.2014.

-Η παρακολούθηση των εισπράξεων θα γίνεται από τις ενταγμένες επιχειρήσεις με όποιο πρόσφορο μέσο διευκολύνει την επιχείρηση, ενώ η ενημέρωση των πληρωμών προς τη Φορολογική Διοίκηση θα γίνεται μέσω των τριμηνιαίων καταστάσεων φορολογικών στοιχείων πελατών και προμηθευτών.

-Λαμβάνοντας υπόψη τις εμπορικές πρακτικές στην ελληνική αγορά, για τους σκοπούς εφαρμογής του καθεστώτος, η εξόφληση μπορεί να γίνεται με όλους τους τρόπους (τραπεζικά εμβάσματα, παντός είδους επιταγές, αντικαταβολή κ.λπ.). Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται επιταγή, ως χρόνος εξόφλησης λογίζεται ο χρόνος εγχείρισης αυτής, ενώ σε περίπτωση σφράγισής της, ο ενταγμένος υποκείμενος στο φόρο θα έχει τη δυνατότητα διόρθωσης της φορολογητέας βάσης και κατά συνέπεια του οφειλόμενου φόρου.

Με εγκύκλιο που θα εκδοθεί, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, θα δοθούν λεπτομερείς οδηγίες και διευκρινίσεις ως προς τη λειτουργία του ειδικού καθεστώτος απόδοσης του ΦΠΑ κατά την είσπραξη. Επισημαίνεται ότι η ημερομηνία λειτουργίας της ειδικής εφαρμογής στο TaxisNet θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

 

 

 

πηγη news247.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα