Η έξοδος από το Μνημόνιο στις συζητήσεις Χαρδούβελη - τρόικας

Τον κύκλο των επίσημων συζητήσεων και τη μετά μνημόνιο εποχή άνοιξε η σημερινή πρώτη συνάντηση επί ελληνικού εδάφους με την τρόικα. Υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών είπε ξεκάθαρα ότι «αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ άλλων ήταν τι θα γίνει μετά το Μνημόνιο και πώς θα στηθεί η έξοδος από το Μνημόνιο».

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι αν βγούμε από το Μνημόνιο προφανώς ο έλεγχος της τρόικας δεν θα είναι ο ίδιος, ενώ το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους θα ανοίξει με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η γενική εικόνα στο υπουργείο Οικονομικών είναι πως η σημερινή πρώτη συνάντηση πήγε πολύ καλά. Δεν φαίνονται προβλήματα όσον αφορά τις δημοσιονομικές εξελίξεις του 2014, ενώ αισιοδοξία υπάρχει και για τους στόχους του 2015.

Το υπουργείο Οικονομικών βλέπει σύμφωνα με πληροφορίες υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος (1,5% του ΑΕΠ). «Το βλέπουν και αυτοί –οι εκπρόσωποι της τρόικας- ότι θα πετύχουμε το στόχο. Δεν καίγονται», έλεγε μετά τη σύσκεψη η ίδια πηγή, διευκρινίζοντας πως αν η υπέρβαση του 2014 είναι από επαναλαμβανόμενες αιτίες προφανώς βοηθά και την ικανοποίηση των στόχων για το 2015.

Καθησυχαστική άλλωστε εμφανίστηκε η ίδια πηγή όσον αφορά την πορεία των spreads τις τελευταίες ημέρες. Μια παράμετρος που ανέδειξε ήταν η «ρηχή» αγορά η οποία επηρεάζεται σημαντικά με μικρού μεγέθους κινήσεις επενδυτών σημειώνοντας πως «δεν έχει αλλάξει κάτι στα θεμελιώδη τις τελευταίες δυο εβδομάδες».

Διατυπώθηκε τέλος η εκτίμηση ότι στα προαπαιτούμενα ο βαθμός κάλυψης είναι ικανοποιητικός (κοντά στο 60%), ενώ σχετικά με τις φοροελαφρύνσεις κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωνε πως ότι έχει πει ο πρωθυπουργός θα μπει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν την Τετάρτη με τους υπουργούς Ανάπτυξης Νίκο Δένδια και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη. Για Πέμπτη και Παρασκευή προγραμματίζονται ραντεβού με τον Γ. Βρούτση.

ΠΗΓΗ: www.euro2day.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα