Μανιάτης: Φοροαπαλλαγές για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών

Φορολογική απαλλαγή των ιδιοκτητών ακινήτων για έργα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών έως 15.000 ευρώ πρότεινε στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΚΑ, η φοροαπαλλαγή κατά 100%  των ιδιοκτητών κατοικιών για τις δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης έως 15.000 ευρώ,  είναι μία ολοκληρωμένη οικονομική, αναπτυξιακή και περιβαλλοντική παρέμβαση που πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνηση.

Κατά τον κ. Μανιάτη επίσης το κόστος των φοροαπαλλαγών θα υπερκεραστεί από τους φόρους που θα εισπραχθούν από την έκδοση των σχετικών τιμολογίων για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών.

Επιπλέον οφέλη της δράσης θα είναι:

-Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον τομέα της οικοδομής.

- Η σημαντική εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά.

- Η διάσωση εκατοντάδων θέσεων εργασίας στη μεταποίηση καθώς  άνω του 70% των υλικών και του εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται για τη ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων παράγεται από ελληνικές βιοτεχνίες-βιομηχανίες.

- Η  προστασία του περιβάλλοντος.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ δήλωσε ότι η εμπειρία από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον»  δείχνει το σημαντικό ενδιαφέρον που υπάρχει για τη συγκεκριμένη δράση και ότι στην κατεύθυνση αυτή το ΥΠΕΚΑ διεκδικεί στη νέα προγραμματική περίοδο (2014 - 2020), επιπλέον 400 εκατ. ευρώ για τη συνέχιση του προγράμματος.

«Είμαι βέβαιος ότι είναι πολλές δεκάδες χιλιάδες οι Έλληνες πολίτες, ιδιοκτήτες των περίπου 5.500.000 κατοικιών της χώρας, που έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στην ενεργειακή θωράκιση των κατοικιών τους, αρκεί η Πολιτεία να τους δώσει το κίνητρο της φοροαπαλλαγής» τόνισε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα