Κρίσιμη εβδομάδα για εργασιακά και ασφαλιστικό

Καθοριστική αναμένεται να είναι η εβδομάδα για την έκβαση των όλων των ανοικτών ζητημάτων σε εργασιακά και ασφαλιστικό. Ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, υπό την πίεση της τρόικας, θα ανοίξει σήμερα στη Γενεύη τον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για τυχόν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βρούτσης θα επιδιώξει μετά το πέρας του διημέρου να επιστρέψει στην Αθήνα έχοντας στις αποσκευές του μια συμφωνία μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ για το πώς και ποια σημεία του Ν. 1264/82 θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να τροποποιηθούν.

Το εγχείρημα φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο έως ακατόρθωτο, καθώς από την πλευρά της η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι ο νόμος 1264 του 1982 είναι από τους πλέον δημοκρατικούς νόμους, ενώ η πλειοψηφία των εργοδοτικών οργανώσεων εκτιμά πως πρόκειται για έναν “σκουριασμένο” νόμο που χρήζει άμεσων αλλαγών. Σημειώνεται ότι στο πλευρό της ΓΣΕΕ τάσσεται και η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ που επιμένει πως δεν χρειάζεται καμία αλλαγή στο νόμο.

Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές επιμένουν ότι είναι απαραίτητο να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης, ζητώντας την αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στη λήψη αποφάσεων για απεργία (ζητεί 50% +1 των εργαζομένων), τάσσονται υπέρ της επαναφοράς του δικαιώματος ανταπεργίας από τους εργοδότες (lock out), απαιτούν περικοπές στις συνδικαλιστικές άδειες και ζητούν αλλαγές στη χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει μελέτη σχετικά με τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη για την προκήρυξη απεργίας, καθώς και για το εάν υπάρχουν χώρες που εφαρμόζουν το lock out.

Πέρα όμως από τον συνδικαλιστικό νόμο, την Πέμπτη στην Αθήνα κατά την διαπραγμάτευση με την τρόικα ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να παρουσιάσει εκ νέου τα επιχειρήματα του και για το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, όπου η τρόικα απαιτεί την απελευθέρωση τους. Στο ζήτημα αυτό όλοι οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν ότι θα πρέπει να δοθεί περαιτέρω χρόνος, προκειμένου να αποδειχθεί στην πράξη η αποτελεσματικότητα του νέου τρόπου λειτουργίας του ΑΣΕ, ενώ ο κ. Βρούτσης θα παραλάβει και θα καταθέσει την εισήγηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συμπεράσματα της αξιολόγησης είναι θετικά για τις αλλαγές που προωθήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση την περασμένη Άνοιξη. Αν μάλιστα η τρόικα επιμείνει, οι αλλαγές αυτές να κατοχυρωθούν και νομοθετικά, από το ελληνικό κοινοβούλιο, από το υπουργείο Εργασίας θα ζητηθεί πίστωση χρόνου, προκειμένου αυτές να αξιολογηθούν και ως προς τη διάρκειά τους, σε βάθος 6μύνου.

Πέρα από τα εργασιακά, ο κ. Βρούτσης έχει πολλά ανοικτά μέτωπα και στο ασφαλιστικό με την τρόικα να ζητά νέες παρεμβάσεις και μηδενισμό των ελλειμμάτων που παρουσιάζουν τα ταμεία.

Εν αναμονή της έκθεσης του ΚΕΠΕ και της παρουσίασης των αναλογιστικών μελετών για τα ταμεία κύριας ασφάλισης, στο τραπέζι θα τεθούν η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η ανταποδοτικότερη σχέση εισφορών - παροχών, η κατάργηση του ΕΚΑΣ και η αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων με εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που θα οδηγήσει σε σημαντικές περικοπές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα