Alibaba: Ο κολοσσός που ξεπέρασε Facebook, Twitter και Google!

Το ντεμπούτο της Alibaba στο ταμπλό της Γουολ Στριτ ήταν τόσο εντυπωσιακό όσο το περίμεναν εδώ και εβδομάδες οι επενδυτές – ίσως ακόμα περισσότερο.

Η μετοχή της Alibaba ξεκίνησε στα 92,70 δολάρια, ξεπερνώντας κατά 36% την τιμή της αρχικής δημόσιας πρότασης (IPO), που ήταν στα 68 δολάρια, γεγονός που καταδεικνύει την τεράστια ζήτηση για τις μετοχές της άγνωστης στο ευρύ κοινό εταιρείας, της οποίας η αποτίμηση είναι στα 228,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μέσα σε δέκα λεπτά, η μετοχή έφτασε μέχρι και στα 99,70 δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική δημόσια πρόταση της Alibaba, σύμφωνα με το Forbes, δεν ήταν απλώς η μεγαλύτερη στην αμερικανική ιστορία, αλλά ήταν μεγαλύτερη και από αυτές των Facebook, Twitter και Google αθροιστικά! Αναλυτικότερα, η IPO της Alibaba συγκέντρωσε 21,8 δισ. δολάρια, έναντι 16 δισ. δολαρίων του Facebook, 2,09 δισ. δολαρίων του Twitter και 1,67 δισ. δολαρίων της Google.

Ποια είναι όμως αυτή η... άγνωστη Alibaba που έχει προκαλέσει τέτοια κινητοποίηση στη Γουολ Στριτ;

Η κινεζική εταιρεία Alibaba ιδρύθηκε το 1999 και ξεκίνησε ως μία διαδικτυακή αγορά στην οποία επιχειρήσεις μπορούσαν να πουλήσουν τα προϊόντα τους η μία στην άλλη, όμως σύντομα επεκτάθηκε και σε πωλήσεις στο ευρύ κοινό και διαδικτυακές πληρωμές. Σήμερα, η Alibaba είναι ένα διαδικτυακό φαινόμενο, καθώς στην πλατφόρμα της μπορεί να αγοράσει κανείς σχεδόν τα πάντα, από μηχανές αυτοκινήτων μέχρι παιδικά παιχνίδια.

Αν και είναι περισσότερο γνωστή στην Κίνα, η Alibaba φιλοδοξεί να κατακτήσει και άλλες αγορές, και αν κρίνει κανείς από την επιτυχία της πρεμιέρας της στη Γουολ Στριτ, μάλλον η αμερικανική αγορά είναι έτοιμη να την υποδεχθεί με ανοιχτές αγκάλες...

www.news.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα