Τα μαζεύει η Λαγκάρντ περί απειλών

Τη συνεργασία της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, για το περιεχόμενο των δηλώσεών της στην έγκριτη εφημερίδα Financial Times, όπου έκανε λόγο για απειλές που δέχθηκε η ζωή της, περιμένει η Αθήνα.

Χθες έφθασε στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον η επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου με την οποία ζητείται από την Κριστίν Λαγκάρντ να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο των δηλώσεών της.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο, φαίνεται ότι προχωρά σε στροφή 180 μοιρών, μετά τον σάλο που προκλήθηκε.

Αφορμή για την έρευνα που διενεργείται στην Αθήνα αποτέλεσαν τα όσα δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στην εφημερίδα Financial Times ότι την περίοδο που είχε μιλήσει για την φοροδιαφυγή στην Ελλάδα και είχε παραλληλίσει τη Νιγηρία με την Ελλάδα είχε δεχθεί δεκάδες απειλητικά μηνύματα.

«Καλύτερα να μην πω πολλά, γιατί, όπως ξέρετε, στο παρελθόν όταν μίλησα για τους Έλληνες και τους φόρους τους, έλαβα απειλές για τη ζωή μου και αναγκαστήκαμε να ενισχύσουμε τα μέτρα ασφαλείας» είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Η σιβυλλική δήλωση μπορούσε να δεχθεί πολλαπλές ερμηνείες. Ωστόσο, η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μίλησε χθες στον ΑΝΤ1 ξεκαθαρίζοντας κάπως το τοπίο. «Τα σχόλια περί απειλών από φοροφυγάδες αφορούσαν μηνύματα Ελλήνων στα κοινωνικά δίκτυα…» ανέφερε η Σιμονέτα Ναρντίν.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ βρίσκεται σε περιοδεία στην Ιαπωνία και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Αυστραλία γεγονός που ερμηνεύεται ότι θα ασχοληθεί με το θέμα τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις δηλώσεις που έκανε η Κριστίν Λαγκάρντ ότι δέχθηκε απειλές όταν μίλησε για φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, αλλά και για τις σχετικές δηλώσεις που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πλέον, γίνονται δυο υποθέσεις αναφορικά με το περιεχόμενο των δηλώσεων της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ.

Η πρώτη αφορά τις σφοδρότατες αντιδράσεις Ελλήνων πολιτών μετά τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ στην εφημερίδα Guardian που εκφράστηκαν υπό τη μορφή επικριτικών σχολίων μέσω της σελίδας της στο facebook.

Τότε μερικοί στα μηνύματά τους είχαν συμπεριλάβει και απειλές. Η δεύτερη υπόθεση που γίνεται είναι να δέχθηκε τις απειλές με άλλο τρόπο (μέσω ταχυδρομείου, email).

Το ερώτημα είναι αν η Κριστίν Λαγκάρντ θα συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές ή θα αγνοήσει το αίτημα των δικαστικών αρχών της χώρας μας. Αν η καταγγελία της Κριστίν Λαγκάρντ στους Financial Times τελικά αποδειχθεί ότι αφορά τα μηνύματα στο facebook, τότε εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία της...

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα