Επίδομα μητρότητας στις ελεύθερες επαγγελματίες

Τη χορήγηση επιδόματος μητρότητας στις ασφαλισμένες του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), προβλέπει υπουργική απόφαση, την οποία υπέγραψε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Αντώνης Μπέζας.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση, θεσπίζεται για πρώτη φορά και για τις γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες το επίδομα μητρότητας, όπως προβλέπεται για τις γυναίκες με μισθωτή απασχόληση. Επιπλέον, χορηγείται σε όλες τις γυναίκες ασφαλισμένες του ΕΤΑΑ, και όχι σε μια μικρή κατηγορία τους όπως είναι οι δικηγόροι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Το ύψος του επιδόματος, το οποίο θα καταβάλλεται εφάπαξ, θα ανέρχεται σε 200 ευρώ μηνιαίως και θα χορηγείται, για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών.
Η αίτηση για τη χορήγησή του θα υποβάλλεται από την ασφαλισμένη μέσα σε έξι μήνες από την ημερομηνία του τοκετού.

«Η στρατηγική μας για την οικοδόμηση από την αρχή ενός αποτελεσματικού και δίκαιου κοινωνικού κράτος, χωρίς τα κενά, τις παραλείψεις και τις αδικίες του παρελθόντος, είναι μια συνεχής προσπάθεια που προχωρά με σταθερά και αποφασιστικά βήματα, ακόμη και μέσα σε αυτό το δημοσιονομικό περιβάλλον», δήλωσε -με αφορμή την υπογραφή της υπουργικής απόφασης- ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και προσέθεσε ότι «η χορήγηση, για πρώτη φορά στη χώρα μας, επιδόματος μητρότητας στις γυναίκες ασφαλισμένες του ΕΤΑΑ αποτελεί ένα ακόμη τέτοιο παράδειγμα».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «η χορήγηση του επιδόματος, εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για την εφαρμογή μέτρων και δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης, που στηρίζουν εργασιακές ομάδες συμπολιτών μας, ενδυναμώνοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα