Τα κλειδιά για την ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία

Η σταθεροποίηση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από την επικείμενη αξιολόγηση της τρόικας, τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, αλλά και τις εξελίξεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, τονίζεται στην μηνιαία έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο β΄ τρίμηνο του 2014 παρουσίασε μείωση κατά -0,3%, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013, αναφέρει επίσης η έκθεση.

Το ΚΕΠΕ θεωρεί, ωστόσο, ότι τα σημάδια σταθεροποίησης που εμφανίζει η κατανάλωση, η αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας και η θετική πορεία του τουρισμού, σε συνδυασμό με τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, ενδέχεται να συνδράμουν καθοριστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

«Παρά τις ιδιαιτέρως θετικές εξελίξεις, ζητήματα όπως η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, αλλά και οι εξελίξεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, με το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών να δημιουργεί προβληματισμό, παραμένουν ανοιχτά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα» τονίζουν οι αναλυτές.

Στην έκθεση του ΚΕΠΕ περιλαμβάνεται και μελέτη υπέρ της μείωσης της εταιρικής φορολογίας.

Στην ανάλυση που υπογράφεται από τον κ. Αθανάσιο Χύμη διαπιστώνεται μέσα από τη σύγκριση συγκεκριμένων στοιχείων ότι οι περισσότερες χώρες με μεγαλύτερο εταιρικό φορολογικό συντελεστή από την Ελλάδα έχουν καλύτερη και αποτελεσματικότερη απόδοση των φόρων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα