Χορηγούνται τα έξτρα εφάπαξ

Αναδρομικές αυξήσεις στα εφάπαξ που φτάνουν ως και 38.000 ευρώ παίρνουν πολλοί ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτήθηκαν από τα ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών πριν από την εφαρμογή των μειώσεων που επιβλήθηκαν με το Μνημόνιο.

Οι αναδρομικές αυτές αυξήσεις σύμφωνα με τον Ελεύθερο τύπο, απορρέουν από την εκτέλεση σωρείας δικαστικών αποφάσεων και έχουν να κάνουν με την άρση του πλαφόν που είχε επιβληθεί στα εφάπαξ των ΔΕΚΟ και των τραπεζών και κρίθηκε αντισυνταγματικό το 2008.

Η αντισυνταγματικότητα της σχετικής διάταξης όμως δεν είχε γενική εφαρμογή, αλλά μόνο σε όσους είχαν ασκήσει ή ασκούν ακόμη και σήμερα προσφυγές στα δικαστήρια, διεκδικώντας αναδρομικά την επιπλέον διαφορά που προκύπτει από τον επανυπολογισμό του εφάπαξ χωρίς πλαφόν.

Οι διαφορές

Εκατοντάδες από τις αποφάσεις αυτές υλοποιούνται μέσα στο τρέχον έτος και οι συνταξιούχοι που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια λαμβάνουν διαφορές που μπορεί να ξεκινούν από 500 ευρώ και να φτάνουν ακόμη και στα 38.000 ευρώ.

Τα μεγαλύτερα αναδρομικά ποσά καταβάλλονται σε συνταξιούχους της πρώην Εμπορικής Τράπεζας ενώ έχουν βγει και πολλές αποφάσεις για συνταξιούχους προερχόμενους από άλλες ΔΕΚΟ όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα