Τσουχτερά πρόστιμα και φυλάκιση για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα

Αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου και βαρύτατες χρηματικές και διοικητικές κυρώσεις θα έρθουν άμεσα όσοι έχουν αφήσει ανασφάλιστο το αυτοκίνητό τους. Και δεν είναι λίγοι, αφού υπολογίζεται ότι 800.000 οδηγοί κυκλοφορούν χωρίς ασφάλεια στο αυτοκίνητό τους.

Το υπουργείο Οικονομικών θα αρχίσει να στέλνει τα... ραβασάκια του, ωστόσο επικρατεί προβληματισμός για το πότε θα συμβεί αυτό, μετά το σάλο που προκάλεσε ο ΕΝΦΙΑ.

Όσοι λάβουν ειδοποιητήρια, θα ενημερώνονται για το πρόστιμο που πρέπει να πληρώσουν, εκτός φυσικά με τα ασφάλιστρά τους.

Θα πληρώνουν για το ανασφάλιστο αυτοκίνητό τους παράβολο των 250 ευρώ, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν και διοικητικές κυρώσεις όπως:

- αφαίρεση των πινακίδων

- αφαίρεση διπλώματος και άδειας κυκλοφορίας για 10 ημέρες, ή αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής και

- χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Επιπλέον προβλέπονται ποινικές κυρώσεις με φυλάκιση από 2 μήνες.

Σημειώνεται ότι με την αλλαγή στον ασφαλιστικό νόμο, πλέον η σύμβαση της υποχρεωτικής ασφάλισης του αυτοκινήτου καθίσταται ρητά σύμβαση ορισμένης διάρκειας, γεγονός που σημαίνει ότι η ασφάλιση ισχύει για όσο χρονικό διάστημα ορίζεται με ακρίβεια στο ασφαλιστήριο και επομένως έχει συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα έναρξης και συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα λήξης.

Ο ασφαλιστής απαγορεύεται να παραδώσει ασφαλιστήριο συμβόλαιο αν δεν εισπράξει τα ασφάλιστρα. Το αυτοκόλλητο σήμα έχει καταργηθεί και το αν το αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο αποδεικνύεται από το ασφαλιστήριο.

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα