ΕΝΦΙΑ:"Τρέχει" από σήμερα ο νέος φόρος ακινήτων, φουσκωμένοι λογαριασμοί

Περίπου μισό δισ. ευρώ παραπάνω από ό, τι είχε υπολογιστεί έβγαλε η εκκαθάριση του νέου φόρου στα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ), ο οποίος «τρέχει» από σήμερα. Περίπου 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν περί τα 3,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014.

 

Ο λογαριασμός «φούσκωσε» λόγω της επιβάρυνσης οικοπέδων και χωραφιών, γεγονός που δημιουργεί σκέψεις για μειώσεις.

 

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα» της Παρασκευής, στέλεχος του Μαξίμου έλεγε ότι «ο φόρος πρέπει επειγόντως να έρθει στα ίσια του», εκφράζοντας ανησυχία για τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε στην κοινωνία ένας τόσο βαρύς φόρος.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση επεξεργάζονται ήδη σενάρια, είτε για οριζόντια μείωση της τάξης του 5%, είτε για αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού.

 

Ωστόσο, η δεύτερη επιλογή κρίνεται χρονοβόρα και μάλλον δύσκολη, δεδομένων των στενών περιθωρίων εξόφλησης του φόρου έως το τέλος του έτους.

 

Από σήμερα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

 

Εν τω μεταξύ, από σήμερα 1 Αυγούστου θα είναι διαθέσιμα (σταδιακά) τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων στο Taxis.

 

Οι φορολογούμενοι μπορούν να τα τυπώσουν ώστε να αρχίζουν να πληρώνουν τη δόση. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή για τυχόν λάθη που μπορούν να φουσκώσουν τον λογαριασμό. Οι διορθωτικές δηλώσεις υποβάλλονται, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων,  έως 30 Νοεμβρίου χωρίς πρόστιμο.

 

Η πρώτη από τις πέντε δόσεις του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι και το τέλος Αυγούστου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα