Μειώσεις σε επικουρικές, εφάπαξ ένστολων ,αλλαγές στο ΦΠΑ

Ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, αλλαγές στο εφάπαξ των ενστόλων, ρυθμίσεις για τις δηλώσεις ΦΠΑ, χάραξη αιγιαλού, εκσυγχρονισμό του καθεστώτος δημοσίων συμβάσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο – «σκούπα».

Στα 232 άρθρα του νομοσχεδίου, που κατατέθηκε στη Βουλή, η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα προκειμένου να καταβληθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ αναλυτικά το πολυνομοσχέδιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την αιτιολογική έκθεση

 

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο:


• Ανατροπές στο ασφαλιστικό:

 

-Αλλαγές για το εφάπαξ των ενστόλων, καθώς όλοι οι κλάδοι πρόνοιας του ταμείου από την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα υπάγονται στο καθεστώς της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. «Το αρμόδιο Διοικητικό Συμβούλιο εφαρμόζει την προσαρμογή των παροχών που απαιτούνται για να διασφαλιστεί ετησίως μηδενικό έλλειμμα στα ταμεία» αναφέρει χαρακτηριστικά το πολυνομοσχέδιο.

 

-Ενοποίηση των επικουρικών ταμείων. Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (T.E.A.Π.Ι.Ε.Ν.) εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (Ε.Τ.Ε.Α.) .

 

-Δίνεται η δυνατότητα σε Ταμεία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014 να μετατρέπονται αυτοδίκαια σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μετά από σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των κλάδων ασφαλισμένων και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης.

 

-Από την 1η Ιανουαρίου 2015 καταργούνται τα έσοδα υπέρ φορέων-τομέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.

-Σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης για να μειωθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της οριστικής σύνταξης προβλέπεται άμεση ηλεκτρονική ενημέρωση των συμμετεχόντων ασφαλιστικών φορέων μέσω του Δελτίου Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης του υπαλλήλου (ΔΑΥΚ).

 

• Αλλαγές στον ΦΠΑ-Φορολογικές διατάξεις

 

-Καταργείται πλέον η υποχρέωση για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις η εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ, που υποβάλλεται στο τέλος κάθε χρόνου.

 

-Δεν υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ όσοι υπόχρεοι δηλώνουν ότι βρίσκονται σε αδράνεια ή αναστολή εργασιών από το χρόνο υποβολής δήλωσης μεταβολής.

 

-Οι εφορίες πλέον είναι σε θέση να αναστέλλουν ή να απενεργοποιούν τον ΑΦΜ όσων φορολογούμενων έχουν σταματήσει την οικονομική δραστηριότητα τους, ή φοροδιαφεύγουν ή έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία για την έκδοση του ΑΦΜ τους.

 

-Όσοι δεν υπέβαλλαν τις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος εμπρόθεσμα θα γλιτώσουν τον υπερβολικό φόρο, καθώς θα προσμετρηθούν οι αποδείξεις δαπανών και τα ιατρικά έξοδα στις δηλώσεις είτε είναι εκπρόθεσμες είτε είναι τροποποιητικές.

 

• Ενισχύεται με 400 θέσεις μόνιμου προσωπικού η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

 

• Όλοι οι φορείς του Δημοσίου μπορούν να παίρνουν επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της χρηματοδότησης θα καθοριστούν με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών.

 

• Αλλαγές στον νόμο για τον καθορισμό του αιγιαλού.

 

• Διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών.

 

• Αλλαγές στις διατάξεις για την υποβολή των πόθεν έσχες δημοσίων λειτουργών και προσώπων με δημόσιο ενδιαφέρον.

 

• Αδειοδότηση φαρμακείων: Η άδεια ίδρυσης φαρμακείου χορηγείται, από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας της έδρας του φαρμακείου, με απόφαση του Αρμοδίου Περιφερειάρχη και κοινοποιείται στον οικείο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Επιπλέον τα δικαιολογητικά για την ίδρυση φαρμακείου μπορούν να υποβληθούν και ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας, της έδρας του φαρμακείου. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται το πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου και του Ιουλίου.

 

• Καταργείται η υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών στις ημερήσιες οικονομικές εφημερίδες


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα