Στον πάγο τα αναδρομικά των ενστόλων

Η Δευτέρα είναι κρίσιμη ημέρα για το υπουργείο Οικονομικών, μια και είναι προγραμματισμένο το ραντεβού των στρατιωτικών με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Στις 11.00 το πρωί αντιπροσωπία των ενστόλων θα έχει συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ώστε να τους ενημερώσουν αναφορικά με τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των αποφάσεων του ΣτΕ. Αίτημά τους: η άμεση επιστροφή των μισθών τους στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 (δηλαδή πριν από την εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙΙ).

Η κυβέρνηση αναζητεί τον τρόπο να υπάρξει συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις για τους ενστόλους, αλλά παράλληλα να περιοριστεί ο δημοσιονομικός «εκτροχιασμός». Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τα σενάρια, με το «κούρεμα» των αναδρομικών και των αυξήσεων που πρέπει να τους δοθούν έπειτα από τις δικαστικές αποφάσεις να είναι σε πρώτο πλάνο.

Οι στρατιωτικοί, εκτός από την άμεση καταβολή των αναδρομικών τους, διεκδικούν να μην υποστούν μειώσεις στις συντάξεις από την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Οι δικαστικές αποφάσεις προβλέπουν την αποζημίωση των ενστόλων για τις απώλειες που είχαν έπειτα από τον Αύγουστο του 2012.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ανοικτές σε ερμηνείες. Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε τη σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, από την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προκύπτει η δυνατότητα «οι αμοιβές των ενστόλων να μην επιστρέψουν στα επίπεδα που ήταν τον Ιούλιο του 2012.Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση είναι το «κούρεμα» των αυξήσεων και των αναδρομικών. Για το δεύτερο θέμα, το ποσό φτάνει στα 420.000.000 ευρώ για τους εν ενεργεία και τα 130.000.000 για τους συνταξιούχους.

Η λύση

Πάντως εκπρόσωποι των ενστόλων τονίζουν κατηγορηματικά στο συγκεκριμένο ζήτημα ότι η όποια γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεν μπορεί να αναιρέσει τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Οι νομικοί εκπρόσωποι των ενστόλων επισημαίνουν ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση ακυρώσει το «ξεπάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών θα προσφύγουν εκ νέου στη Δικαιοσύνη. Σχετικά με το σχέδιο συμψηφισμού του κοινωνικού μερίσματος που έλαβαν, οι ένστολοι -όπως είπαν- το θεωρούν δίκαιο, εφόσον όμως αυτό εφαρμοστεί μόνο σε όσους υπερβούν το μισθολογικό όριο των 1.500 ευρώ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα