Πώς θα σώσετε τον τραπεζικό σας λογαριασμό από κατάσχεση της εφορίας

Δεν κατάσχονται λόγω χρεών στο Δημόσιο, έως το ποσό των 1.500 ευρώ, οι καταθέσεις που διατηρούν μισθωτοί και συνταξιούχοι σε ένα μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό (είτε αυτός είναι ατομικός είτε κοινός), διευκρινίζεται σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Ακατάσχετος είναι όμως μόνο ο τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο πιστώνονται μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα και  η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων - υπευθύνων δηλώσεων για τον μοναδικό λογαριασμό αρχίζει από τις 29 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

1) Κάθε φυσικό πρόσωπο που φορολογείται στην Ελλάδα δικαιούται να διατηρεί έναν μοναδικό λογαριασμό, ατομικό ή κοινό, σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα, στον οποίο οι καταθέσεις είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.

2) Στην περίπτωση φορολογουμένων, μισθωτών ή συνταξιούχων, ο ως άνω λογαριασμός είναι αποκλειστικά αυτός στον οποίο πιστώνονται περιοδικά μισθοί, συντάξεις ή και ασφαλιστικά βοηθήματα κατά περίπτωση.

3. Για τη γνωστοποίηση, στη Φορολογική Διοίκηση, του μοναδικού ακατάσχετου τραπεζικού του λογαριασμού, ο ενδιαφερόμενος πολίτης υποβάλλει ηλεκτρονικά Αίτηση/Υπεύθυνη Δήλωση, μέσω εφαρμογής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) στο TAXISnet, με την οποία ενημερώνει για τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού (σε μορφή IBAN).

4. Κάθε ενδιαφερόμενος που γνωστοποιεί στη Φορολογική Διοίκηση τον μοναδικό ακατάσχετο τραπεζικό του λογαριασμό κατά τα ανωτέρω, οφείλει να ενημερώνει αμελλητί, υποβάλλοντας νέα Αίτηση/Υπεύθυνη Δήλωση με τον ίδιο τρόπο, τον αριθμό IBAN τυχόν νέου λογαριασμού του σε περίπτωση που ο προηγούμενος -ήδη δηλωμένος- κλείσει για οποιονδήποτε λόγο ή εφόσον επιθυμεί την αλλαγή του παλαιού λογαριασμού με νέο.

5. Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να έχει εξασφαλίσει ότι το πιστωτικό ίδρυμα έχει ήδη συσχετισμένο τον Α.Φ.Μ. του με τον λογαριασμό IBAN που ως (συν)δικαιούχος προτίθεται να δηλώσει στο TAXISnet.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα