Αλαλούμ στο taxisnet, "μπλοκάρει" τις 12 δόσεις για φόρο εισοδήματος και ακινήτων

Αντιμέτωποι με ένα αλαλούμ στο taxisnet είναι εκατομμύρια φορολογούμενοι που επιθυμούν να πληρώσουν σε 12 δόσεις τον φόρο εισοδήματος και τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

 

Πιο αναλυτικά περίπου 2 εκατ. φορολογούμενοι αναμένεται να ειδοποιηθούν με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα πρέπει να καταβάλλουν σε τρεις δόσεις τον φετινό φόρο εισοδήματος αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2014. Έτσι η πρώτη δόση πληρώνεται εμπρόθεσμα έως τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 30 Νοεμβρίου.

 

Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τις έξι δόσεις του ενιαίου φόρου ακινήτων. Πιθανό θεωρείται η πληρωμή της πρώτης δόσης να πάρει παράταση για την 31η Αυγούστου.

 

Τώρα όσοι φορολογούμενοι δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στα φορολογικά βάρη μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά στο taxis αίτηση προκειμένου να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση οφειλών σε 12 έντοκες δόσεις.

 

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος καλείται να πληρώσει φόρο 3.000 ευρώ σε τρεις δόσεις των 1.000 ευρώ μέχρι 31 Ιουλίου, 30 Σεπτεμβρίου και 30 Νοεμβρίου έχει το δικαίωμα να ζητήσει η εξόφληση του ποσού να γίνει σε 12 μηνιαίες δόσεις υποβάλλοντας αίτηση υπαγωγής στην «πάγια ρύθμιση» πριν λήξει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης.

 

Μπορεί, για παράδειγμα, να υποβάλει αίτηση στις 28 Ιουλίου ώστε μέχρι τις 31 Ιουλίου να πληρώσει το 1/12 της οφειλής του, δηλαδή 250 ευρώ, αντί το 1/3 που ισοδυναμεί με 1.000 ευρώ.

 

Όμως το υπόλοιπο ποσό της κανονικής πρώτης δόσης, δηλαδή το ποσό των 750 ευρώ θα καταστεί αυτόματα, από την 1η Αυγούστου, ληξιπρόθεσμο και θα επιβαρύνεται με μηνιαίο τόκο 0,7% για όσο μένει ανεξόφλητο.

 

Ωστόσο, από αυτό το σημείο ξεκινούν τα προβλήματα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις τους πριν από τις 31 Ιουλίου, καθώς από την 1η Αυγούστου η οφειλή θα είναι ληξιπρόθεσμη.

 

Το θέμα είναι ότι στο taxis δεν έχει ανοίξει η αντίστοιχη εφαρμογή προκειμένου να μπορούν οι φορολογούμενοι να καταθέσουν τις αιτήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφαρμογή του taxis θα είναι έτοιμη μέχρι τη λήξη της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος στις 31 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα