Κόκκινα δάνεια: Σχέδιο - ανάσα με 4 κινήσεις

Τον γόρδιο δεσμό των κόκκινων δανείων θα επιχειρήσει να λύσει η κυβέρνηση προκειμένου να δώσει ανάσα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η αντιμετώπιση του θέματος είναι κρίσιμη  για την εξυγίανση των τραπεζών και την ανάκαμψη της οικονομίας.

 

Τέσσερις  συγκεκριμένες κινήσεις περιλαμβάνει συγκεκριμένα το σχέδιο της κυβέρνησης  και του υπουργείου Ανάπτυξης για την διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, ζήτημα το οποίο «καίει» επίσης τον επιχειρηματικό κόσμο και τα νοικοκυριά.

 

Η πρώτη κίνηση είναι η αλλαγή του Πτωχευτικού Δικαίου, καθώς πλέον οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν δυναμικά στη λειτουργία μιας προβληματικής επιχείρησης και ανα αντικαθιστούν τη διοίκησή της αν δεν κρίνεται συνεργάσιμη προς την κατεύθυνση της εξυγίανσής της. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες αλλά κινδυνεύουν με λουκέτο λόγω του υπερδανεισμού τους.

 

Η δεύτερη κίνηση αφορά στις αλλαγές που προωθούνται στο νόμο Κατσέλη, μέσω των οποίου θα δίνεται η δυνατότητα εξωδικαστικής διευθέτησης μεταξύ τραπεζών και υπερχρεωμένων δανειοληπτών καθώς με το σημερινό σύστημα υπάρχει μόνο η δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη και οι δικάσιμοι έχουν φτάσει στο 2018.

 

Η τρίτη κίνηση του σχεδίου της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια περιλαμβάνει τη χαλάρωση των όρων διαγραφής από τον Τειρεσία, προκειμένου όσες επιχειρήσεις κριθούν βιώσιμες και ενταχθούν σε ρύθμιση δανείων θα διαγράφονται από τη μαύρη λίστα. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους δανειολήπτες στεγαστικών και καταναλωτικών.

 

Η  τέταρτη κίνηση έχει να κάνει με τους πλειστηριασμούς, καθώς μετά το 2014 θα ανοίξει εκ νέου η συγκεκριμένη αγορά ακινήτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τροϊκανοί επιμένουν στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, καθώς εκτιμά πως η ομπρέλα προστασίας κρύβει τους εκούσιους  κακοπληρωτές εις βάρος των συνεπών και πραγματικά επιβαρυμένων οικονομικά δανειοληπτών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα