Παγίδα με χαράτσι στην πληρωμή της εφορίας σε 12 δόσεις

Με μια απλή αίτηση που γίνεται ηλεκτρονικά κάθε φορολογούμενος μπορεί να κάνει τις 3 δόσεις στην εφορία 12 όμως η... προσφορά του υπουργείου οικονομικών είναι με το αζημίωτο αφού στο ποσό που μένει ανεξόφλητο μπαίνει μηνιαίο επιτόκιο και πολλοί είναι εκείνοι που θα κληθούν να πληρώσουν εκατοντάδες ευρώ περισσότερο φόρο.

Σχεδόν 2,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό. Από αυτούς είναι εκατοντάδες χιλιάδες εκείνοι που καλούνται να δώσουν επιπλέον φόρο 2.000, 3.000, 5.000 ή και περισσότερα ευρώ.

Έτσι για τους περισσότερους η δυνατότητα επέκτασης των δόσεων για την εξόφληση από τρεις διμηνιαίες σε 12 μηνιαίες είναι ουσιαστικά μονόδρομος καθώς η εξόφληση σε μόλις τρεις δόσεις σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσουν για κάθε δόση από μερικές εκατοντάδες ως μερικές χιλιάδες ευρώ.

Πως γίνεται η αίτηση για τις 12 δόσεις

Για να εξασφαλίσει κανείς τις 12 δόσεις θα πρέπει μέχρι τις 31 Ιουλίου (28 Ιουλίου ουσιαστικά) να μπει στο Taxisnet (www.gsis.gr).
Στην επιλογή «Εφαρμογές Taxisnet», περιλαμβάνεται η «Ρύθμιση Οφειλών» επιλέξτε τη φόρμα Ρ2 για τις τρέχουσες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Για να γίνει αποδεκτή η αίτηση ρύθμισης, το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματος.
Αν αυτό ισχύει οι δόσεις βγαίνουν αυτόματα.
Προσοχή!
Για να έχει ισχύ η ρύθμιση, μέσα σε τρεις μέρες από την υποβολή της αίτησης πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση.

Επιτόκιο στα ποσά που μένουν ανεξόφλητα

Για έναν φορολογούμενο που πρέπει να πληρώσει στην εφορία φόρο 6.000 ευρώ προβλέπονται τρεις δόσεις των 2.000 ευρώ ανά δίμηνο.
Στην περίπτωση που επιλέξει τις 12 δόσεις θα πρέπει ως την 31 Ιουλίου να έχει πληρώσει το 1/3 της πρώτης δόσης, δηλαδή ποσό 666 ευρώ.
Το υπόλοιπο ποσό όμως που μένει από 31 Αυγούστου θα καταστεί ληξιπρόθεσμο και θα μπαίνει τόκος 0,7%.
Δηλαδή ακόμη και εάν εξοφλεί κανονικά τις δόσεις του ο φορολογούμενος θα πληρώσει επιτόκιο στο φόρο.
Ο παραπάνω φορολογούμενος έχοντας εξοφλήσει και την επόμενη από τις 12 δόσεις από 1 Σεπτεμβρίου θα επιβαρυνθεί με τόκο μερικών δεκάδων ευρώ καθώς μέχρι να ξεπληρώσει δίνοντας 444 ευρώ το μήνα ανά δίμηνο θα καθίσταται ληξιπρόθεσμη οφειλή 2.000 ευρώ και το ποσό θα επιβαρύνεται με επιτόκιο 0,7%.

Βέβαια χιλιάδες είναι εκείνοι που προκειμένου να ρίξουν τη δόση από μερικές χιλιάδες σε μερικές εκατοντάδες ευρώ θα προτιμήσουν τις δόσεις αλλά είναι εντελώς παράλογο να υπάρχει επιπλέον επιβαρύνσεις καθώς οι ίδιοι φορολογούμενοι είτε καλούνται να προκαταβάλλουν φόρους για τον επόμενο χρόνο, είτε πληρώνουν έκτακτη εισφορά κλπ.

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα