Μειώσεις στην φορολογία ακινήτων με τον νέο ΕΝΦΙΑ

Μέχρι και 90% φθάνει η μείωση της φορολογητέας αξίας τόσο των εκτός όσο και των εντός σχεδίου οικοπέδων, με τη τροπολογία του υπουργού Οικονομικών, αφού αλλάζει ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες περιοχές.

Οι κερδισμένοι απο την τροπολογία Χαρδούβελη είναι:

-οικοπεδούχοι σε περιοχές που εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα απο το 2011. Θα δούν μείωση έως 40% στον ΕΝΦΙΑ καθώς ο συντελεστής αξιοποίησης μειώνεται στο 0,60 απο 1,00

-οικοπεδούχοι για περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εντός ορίων οικισμών. Η μείωση της φορολογητέας αξίας φθάνει στο 90% -οικοπεδούχοι σε αστικές ζώνες όπου τον συντελεστή αξιοποίησης πιστοποιεί η Πολεοδομία. Η μείωση φθάνει στο 30%.

Ποιές ειναι αυτές οι περιοχές;

Ειδικά για την τελευταία περίπτωση -ενδεικτικά- τα οικόπεδα που ευνοούνται σε μεγάλους δήμους της χώρας είναι: στην Αθήνα, το Αιγάλεω, το Περιστέρι, στον ταύρο, στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, στην Κηφισιά, στην Αγία Παρασκευή, στα Σπάτα αλλά και σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας.

Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων παρά την τροπολογία με την οποία έρχονται ελαφρύνσεις, διαμαρτύρονται γιατί δεν αντιμετωπίσθηκε ακόμη το θέμα με τα κενά ακίνητα.

O πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ.  Παραδιάς δήλωσε για το ίδιο θέμα στο Star: «Είναι απολύτως αδύνατον, για τους ιδιοκτήτες κενών ακινήτων, να πληρώσουν τον καινούργιο διπλό φόρο. Γιατί θα βρεθούν αντιμέτωποι και με πλειστηριασμό της περιουσίας τους αλλά και μπροστά στη πόρτα της φυλακής».

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να μειωθεί κατα 50% ο ΕΝΦΙΑ για τα κενά ακίνητα, που έτσι κι αλλιώς δεν αποφέρουν κανένα έσοδο στους ιδιοκτήτες τους. Επισημαίνουν μάλιστα ότι η μείωση του φόρου σε ανεκτά επίπεδα δεν αποτελεί μόνον ζήτημα κοινωνικής και φορολογικής δικαιοσύνης αλλά θα εξασφαλίσει και την εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα