Εκκαθαριστικά - φωτιά για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Πολύ τσουχτερά είναι τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος που λαμβάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, η επιβολή συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και η κατάργηση των φοροπαλλαγών οδηγούν σε αυξημένο φόρο έως και 400% σε σχέση με πέρυσι.

Όπως δηλώνει στο  Star o πρόεδρος των φοροτεχνικών Αττικής κ.  Δ. Τσαμόπουλος,  ένας ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ φέτος καλείται να πληρώσει 4.680 ενώ πέρυσι πλήρωσε 1.425. Και στις δυο περιπτώσεις, περιλαμβάνεται το τέλος επιτηδεύματος που παρέμεινε ίδιο στα 650 ευρώ.

Ας δούμε ένα ακόμη παράδειγμα. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας έχει ετήσιο καθαρό εισόδημα 15.000 ευρώ. Το 2013, δηλαδή με το περυσινό εκκαθαριστικό πλήρωσε φόρο εισοδήματος μαζί με την προκαταβολή φόρου 1.922 ευρώ. Φέτος θα κληθεί να πληρώσει το ποσό των 6.045 ευρώ, δηλαδή θα έχει μια συνολική επιβάρυνση 4.123 ευρώ.

Για ποιο  λόγο, όμως, προκύπτουν αυτές οι επιβαρύνσεις;

Ο κ. Τσαμόπουλος απαντά: «Υπήρχε αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ και έως τα 12.000 υπήρχε συντελεστής 10%. Πλέον φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με 26%».

Γιατί όμως επιβλήθηκε τόσο επαχθής φορολογία στους επαγγελματίες. Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά λένε οι φοροτεχνικοί. Λόγω της αδυναμίας του υπουργείου Οικονομικών να χτυπήσει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή στους αυταπασχολούμενους, θέσπισε τσουχτερό φορολογικό συντελεστή!

Στο παρελθόν η πλειονότητα των επαγγελματιών δήλωσε εισόδημα στο όριο του αφορολόγητου ορίου και έτσι δεν πλήρωνε φόρο ούτε ένα ευρώ.  Οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι γλιτώνουν την εξοντωτική φορολόγηση καθώς φορολογούνται ως μισθωτοί, δηλαδή έχουν έμμεσο αφορολόγητο όριο έως 9.500 ευρώ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα