Ψαλίδι στις επικουρικές από 1η Ιουλίου

Μειωμένες θα δουν τις συντάξεις τους από την 1η Ιουλίου 1.168.541 συνταξιούχοι, καθώς τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης Σαμαρά για ριζική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, το οποίο όμως δημιουργεί ένα… ρευστό κλίμα όσον αφορά στο ύψος των περικοπών που θα γίνονται κάθε χρόνο λόγω των ελλειμμάτων στα Ταμεία.

Το «ψαλίδι» στις επικουρικές θα κυμανθεί αρχικά από 5 έως 30 ευρώ, ωστόσο αυτή η μείωση ανοίγει έναν νέο κύκλο περικοπών, καθώς τίθεται σε εφαρμογή ένα από τα μέτρα... φωτιά που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο και το οποίο αναφέρει ρητά την ύπαρξη ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι «μαύρες τρύπες» των Ταμείων θα καλύπτονται με διαρκείς αναπροσαρμογές (δηλαδή μειώσεις) συντάξεων κάθε χρόνο ή ακόμα και δύο φορές μέσα σ’ ένα έτος στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται ο μηδενισμός του ετήσιου ελλείμματος. Όταν λοιπόν τα νούμερα δεν βγαίνουν και τα ελλείμματα αυξάνονται στα Ταμεία, τη λυπητερή θα καλούνται να την πληρώνουν οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι.

Προς αυτήν την κατεύθυνση η διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) εισηγήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας να εγκρίνει την απόφασή της για οριζόντια μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 5,2% από την 1η Ιουλίου, ώστε να περιοριστεί το έλλειμμα του Ταμείου για το 2014, το οποίο εκτιμάται στα 170 εκατ. ευρώ. Το «ψαλίδι» του 5,2% αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 11 εκατ. ευρώ τον μήνα, δηλαδή περίπου 70 ευρώ για το β’ εξάμηνο του 2014. Στην περίπτωση λοιπόν που δεν μηδενιστεί το έλλειμμα του ΕΤΕΑ και με τη βοήθεια των επιχορηγήσεων, τότε βάσει του νόμου 4052/2012, θα γίνουν εκ νέου περικοπές στις επικουρικές του Ταμείου, αυτή τη φορά με υπουργική απόφαση. Κοινώς… προς «τσεκούρι» και πίσω «ψαλίδι» για τα περήφανα γηρατειά…

Οι περικοπές ανά ταμείο

Αυτή τη στιγμή η μέση επικουρική σύνταξη που καταβάλλει το ΕΤΕΑ είναι 190 ευρώ, ποσό που μετά τη μείωση θα κατέβει στα 180 ευρώ. Ωστόσο, η πραγματική μείωση διαφέρει από ταμείο σε ταμείο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου»:

α) Για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, οι μειώσεις κατά 5,2% σημαίνουν μια επιπλέον απώλεια από 7,78 ευρώ τον μήνα ως και 15,6 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης και το αρχικό ποσό σύνταξης.

β) Γαι τους συνταξιούχους του Δημοσίου με επικουρική από το ΤΕΑΔΥ, οι μειώσεις θα κυμαίνονται μεταξύ των 6,92 ευρώ και 12,74 ευρώ μηνιαίως.

γ) Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου που παίρνουν επικουρική από το ΤΕΑΠΟΚΑ (υπάλληλοι ασφαλιστικών ταμείων), η μείωση κατά 5,2% επιφέρει απώλειες από 12,5 ευρώ έως και 20 ευρώ τον μήνα, λόγω της υψηλότερης σύνταξης που λαμβάνουν σε σύγκριση με άλλα Ταμεία.

δ) Για τους συνταξιούχους δημοτικούς υπαλλήλους που λαμβάνουν επικουρική από το ΤΑΔΚΥ, οι μειώσεις κυμαίνονται μεταξύ 13 και 17,60 ευρώ μηνιαίως.

Μεγαλύτερες, ως και 30 ή και 35 ευρώ τον μήνα θα είναι οι απώλειες για όσους λαμβάνουν επικουρική σύνταξη από ταμεία τραπεζών, ενώ στα επίπεδα των 10 έως 20 ευρώ τον μήνα θα είναι οι μέσες απώλειες για τους δικαιούχους επικουρικής από τα ταμεία των ΔΕΚΟ που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα