Σήμερα η έκθεση της τρόικας για την Ελληνική οικονομία

Σε λίγη ώρα δίνεται στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες η έκθεση της τρόικας για την πορεία εκτέλεσης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος και το κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Το κείμενο, σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr αφιερώνει ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό περιγράφοντας το πρωτοφανές μέγεθος της δημοσιονομικής εξισορρόπησης που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα κατά τους οκτώ μήνες που κράτησε η τελευταία συνεδρία ελέγχου του προσωπικού της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Κομισιόν, καταγράφονται αναλυτικά όλα τα σημεία στα οποία έχουν συμφωνήσει οι ελληνικές αρχές με τους χρηματοδότες και ελεγκτές.

Το euro working group χθες βράδυ μαζί με την έγκριση της δόσης των 6,3 δισ. και την επαναβεβαίωση των προαπαιτούμενων για τις επόμενες δύο υπό-δόσεις του Ιουνίου και Ιουλίου, ύψους ενός δισ. ευρώ η κάθε μία, έδωσε και το πράσινο φως για τη δημοσιοποίηση του τελικού κειμένου της επισκόπησης του μνημονίου.

Με βάση αυτό, οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2014 βρίσκονται εντός τροχιάς, κάτι που οφείλεται κυρίως στις περικοπές δαπανών που έχουν συμφωνηθεί, καταγράφεται η δημοσιονομική επίπτωση του κοινωνικού μερίσματος και της παράτασης στην εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, όπως και άλλων δημοσιονομικών παρεμβάσεων. Συνεχίζει ωστόσο και κάνει λόγο για τα δημοσιονομικά κενά του 2015 και 2016 που θα συζητηθούν κατά την επόμενη αποστολή ελέγχου στα τέλη του καλοκαιριού.

Σε ειδικό εικοσασέλιδο συμπλήρωμα περιέχεται κατάλογος των μεταρρυθμιστικών βημάτων ανά νομοθέτημα για την περίοδο ως το καλοκαίρι του 2016, ενώ υπάρχει και η καταγραφή των 12 milestones για την εκταμίευση δύο υπόδόσεων χωρίς αλλαγές από το eurogroup της Αθήνας.

Οι ελεγκτές περιγράφουν την κατάσταση των τραπεζών, επιμένουν για μελλοντικές νέες παρεμβάσεις στα κόκκινα δάνεια και ενδεχόμενη νέα ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μαζί με τα tests της ΕΚΤ, ενώ προαναγγέλουν και νέες καταληκτικές αυτή τη φορά παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας.

Μεγάλη σημασία δίνεται και στο κομμάτι για το μέγεθος και τη στελέχωση του ελληνικού δημοσίου, με τα επόμενα βήματα στο λόγο προσλήψεων απολύσεων, την κινητικότητα του 2015 και το τελικό επίπεδο της απασχόλησης σε αυτό.

Η Κομισιόν αναμένει νέο φορολογικό σύστημα και την επίσπευση της επόμενης φάσης της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού μέσα στο 2014, ενώ ταυτόχρονα υπολογίζει τους στόχους για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.
Η τρόικα ανησυχεί για τα διοικητικά εμπόδια στο επιχειρείν, ζητά διευκόλυνση των εξαγωγών, μείωση των φόρων υπέρ τρίτων και άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων.

Το γενικό πρόσημο της έκθεσης παραμένει θετικό, οι βασικές δημοσιονομικές προβλέψεις παραμένουν οι ίδιες, ενώ νέα πληρέστερη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους αναμένεται το φθινόπωρο.

Στο πλαίσιο του ewg αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Π. Τσακλόγλου παρουσίασε και το προσχέδιο του επόμενου μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης, ενώ ενημέρωσε πως ο υπουργός Οικονομικών θα τοποθετηθεί επί της συμφωνίας για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στο eurogroup της 5ης Μαΐου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα