ΕΤΕ: Συνεχείς παρουσιάσεις για την έκδοση ομολόγου

Μπαράζ παρουσιάσεων σε διεθνείς επενδυτές πραγματοποιεί η κοινοπραξία των τραπεζών που έχει αναλάβει την έκδοση του senior unsecured ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας.

Οι Merrill Lynch, Citi, Goldman Sachs και HSBC έχουν ήδη ξεκινήσει ήδη το premarketing, σήμερα και την Τετάρτη αναμένονται νέες παρουσιάσεις σε επενδυτές σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη (πληροφορίες κάνουν λόγο για 35 συναντήσεις), ενώ το βιβλίο αναμένεται να ανοίξει την Πέμπτη και να κλείσει πιθανότατα εντός της ίδιας ημέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ομόλογο θα είναι ύψους 750 εκατ. ευρώ και από τις πρώτες ενδείξεις που προκύπτουν από τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η τιμολόγησή του θα είναι κατά 0,5% καλύτερη από αυτήν που πέτυχε πρόσφατα το Δημόσιο με την έκδοση 5ετούς κρατικού ομολόγου (επιτόκιο 4,95%).

"Η Εθνική εξετάζει τριετή ή πενταετή έκδοση", αναφέρει τραπεζίτης που επιμελείται την έκδοση. "Έχει νόημα για την ΕΤΕ να κάνει κάτι λίγο διαφορετικό από την Πειραιώς, που εξέδωσε τριετές ομόλογο. Υπάρχει στη δευτερογενή αγορά το πενταετές του Δημοσίου που θα παρέχει καλή βάση για αντίστοιχο τίτλο από την Εθνική", σημείωνε έτερος τραπεζίτης. 

Πάντως, με δεδομένο ότι πρόκειται περί ιδιωτικής τοποθέτησης στο εξωτερικό, κύκλοι της Εθνικής σημειώνουν ότι κάθε αναφορά σε επίπεδα τιμής-διάθεσης είναι παρακινδυνευμένη.

Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης του ομολόγου, ξεκινά νέος γύρος παρουσιάσεων, αυτή τη φορά για την αύξηση κεφαλαίου έως 2,5 δισ.

Εν τω μεταξύ οι τράπεζες που έχουν αναλάβει να τρέξουν την αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ διοργάνωσαν τηλεδιάσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας η διοίκηση της Eθνικής παρείχε διευκρινίσεις για το εγχείρημα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, μέσω της ΑΜΚ η ΕΤΕ θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες (2,2 δισ.) που προέκυψαν από τα stress tests της ΤτΕ, ενώ θα θωρακιστεί πλήρως σε ό,τι αφορά τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ.

Παράλληλα η ΑΜΚ θα της προσφέρει τη δυνατότητα αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, ύψους 1,35 δισ. ευρώ.

Η ΕΤΕ θα διοργανώσει roadshow έως τις 2 Μαΐου, ενώ η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου.

Η έγκριση του ενημερωτικού αναμένεται να γίνει στις 14 Μαΐου, ενώ η διαδικασία του book building προβλέπεται να ξεκινήσει από τις 6 Μαΐου.

Από τα 2,2 δισ. των κεφαλαιακών αναγκών το 1,04 δισ. θα καλυφθεί και από την πώληση περιουσιακών στοιχείων. Το υπόλοιπο ποσό όπως επίσης και το κόστος της επαναγοράς των προνομιούχων μετοχών θα καλυφθούν μέσω της ΑΜΚ.

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης ο δείκτης Core Tier I της Εθνικής θα διαμορφωθεί στο 18,2%.

 

yahoo.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα