Κοινωνικό μέρισμα: Δεύτερη ευκαιρία σε όσους το έχασαν οριακά

Στο 39% έχει ανέλθει το ποσοστό έγκρισης των αιτήσεων για τη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος από το κοινωνικό μέρισμα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 312.000 αιτήσεις, εκ των οποίων 70.000 έχουν ήδη λάβει προέγκριση, συνολικής αξίας 45 εκατ. ευρώ ενώ 111.000 δεν έγιναν αποδεκτές και 132.000 βρίσκονται σε προσωρινό στάδιο (συμπλήρωσης στοιχείων κλπ).

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου. Το κοινωνικό μέρισμα αρχίζει από 500 ευρώ (με προσαύξηση ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση) και θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων έως 10 Μαΐου, για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως 30/4/2014.

Για αιτήσεις που θα υποβληθούν από 1/5/2014 έως και 31/5/2014, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και 10/6/2014, ενώ για αιτήσεις που θα υποβληθούν από 1/6/2014 έως και 30/6/2014, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και 10/7/2014.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Οικονομικών ανέφερε σήμερα την πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να εξαντλήσει πλήρως και το ταχύτερο δυνατόν το ποσό των 525 εκατ. ευρώ, που είναι το κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο συγκεκριμένος παράγοντας άφησε, παράλληλα, ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν βελτιωτικές κινήσεις από την κυβέρνηση- μετά τη λήξη της προθεσμίας στις 30 Ιουνίου-, στην περίπτωση που, λόγω των εξαιρέσεων, απομένει κάποιο ποσό αδιάθετο.

Ο εν λόγω παράγοντας ανέφερε ότι «θα ληφθούν υπόψη και οι φορολογικές δηλώσεις του 2014, κατ' αρχήν για τους μακροχρόνια άνεργους (σ.σ. τα γενικά κριτήρια για το μέρισμα αφορούν σε φορολογικές που υποβλήθηκαν το 2013)».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει δύο ενδεχόμενα: ή να αυξήσει κατά 500 ευρώ το εισοδηματικό όριο των 6.000 ευρώ (το επίδομα, πάντως, θα απομειώνεται στη συνέχεια κατά το πρότυπο της διανομής στους ένστολους), ή να λάβει υπόψη τις δηλώσεις που θα υποβληθούν εφέτος για το σύνολο των πολιτών (το δεύτερο ενδεχόμενο φαντάζει δυσκολότερο).

Με λίγα λόγια έρχονται ευνοϊκές αλλαγές στις προϋποθέσεις χορήγησης του κοινωνικoύ επiδόματος για να το λάβουν και όσοι το χάνουν οριακά.

Για διεύρυνση των κριτηρίων στην χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος, σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί με βάση τα ισχύοντα ο αριθμός των δικαιούχων, έκανε λόγο σήμερα στον ΑΝΤ1 και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Αυτό που εννοεί ο υπουργός Υγείας, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, είναι ότι σε περίπτωση που μείνει αδιάθετο μέρος του ποσού των 450 εκ. ευρώ που προορίζεται να διανεμηθεί σε 1 εκ. πολίτες, μετά την εκπνοή της τελευταίας προθεσμίας, θα επανεξεταστούν οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα