Η Ελλάδα έχει πλεόνασμα λέει η Eurostat!

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης αυτό που περιμέναμε.

Τα στοιχεία που έστειλε η Eurostat βρίσκονται σε απόλυτη  ευθυγράμμιση με τα στοιχεία που έστειλε στις 14 Απριλίου η ΕΛΣΤΑΤ στις Βρυξέλλες για τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Δεν αναφέρεται σε πρωτογενές πλεόνασμα αλλά εμμέσως το επιβεβαιώνει:

-Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε πέρυσι στα 23,109 δισ. ευρώ.

-Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αντιστοιχεί σε 318,703 δισ. ευρώ.

Το ΑΕΠ σε αγοραίες τιμές ήταν πέρυσι 182,054 δισ. ευρώ.
Η Eurostat, όπως ήταν αναμενόμενο, στην επίσημη ανακοίνωσή της δεν αναφέρει επιμέρους τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα τα οποία όμως προκύπτουν από το ύψος του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο οποίο περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για τη στήριξη των τραπεζών, οι οποίες από μόνες τους δημιούργησαν πέρυσι έλλειμμα 19,272 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το πρωτογενές έλλειμμα πέρυσι (συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης από τη στήριξη των τραπεζών) ήταν 15,887 δισ. ευρώ. Αν από αυτά αφαιρεθούν τα 19,272 δισ. των πιστωτικών ιδρυμάτων, τότε προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat, κοντά στα 3,4 δισ. ευρώ.

pinakas.jpg

Σύμφωνα με την πρώτη κοινοποίηση των στοιχείων για τα 27 κράτη- μέλη της ΕΕ που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, διαμορφώθηκε στο 12,7% του ΑΕΠ (23,1 δισ. ευρώ) , ενώ το δημόσιο χρέος έφτασε το 175,1% (318 δισ. ευρώ).
Σε λίγη ώρα αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις σχετικά με τα στοιχεία του 2013 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας.
Υπενθυμίζεται ότι το «πρωτογενές» πλεόνασμα, δηλαδή το πλεόνασμα χωρίς να προσμετρηθούν οι τόκοι που κάθε χρόνο πληρώνει το κράτος για δάνεια βάσει προϋπολογισμού αναμενόταν το 2013 στα 811 εκατ. ευρώ και βάσει μνημονίου ήταν μηδενικό.
Μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat, το υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει το θέμα του ελληνικού χρέους την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, κατά τη συνεδρίαση του Εuroworking Group, η οποία αναμένεται ότι θα εγκρίνει τη δόση των 6,3 δισ. ευρώ, πιστοποιώντας την τήρηση του προγράμματος σε ποσοστό άνω του 92%.
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα