Οι αποφάσεις του ΣτΕ που απειλούν το πρωτογενές πλεόνασμα

Η καρδιά του πρωτογενούς πλεονάσματος χτυπά στο… Συμβούλιο της Επικρατείας!

Το προσεχές διάστημα αναμένονται από το ΣτΕ αποφάσεις μείζονος σημασίας για σειρά δημοσιονομικών μέτρων που καθόρισαν την τελευταία τριετία την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας.

Πρόκειται για τα σημαντικότερα μέτρα περιστολής δαπανών, αλλά και διαρθρωτικών αλλαγών για τα οποία το Ανώτατο Δικαστήριο καλείται να λάβει αποφάσεις περί της συνταγματικότητάς τους ή μη.

Ειδικότερα:

1. Κομβικής σημασίας θεωρούνται οι αποφάσεις για τη μείωση των κύριων και των επικουρικών συντάξεων

2. Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και τις περικοπές που έχουν ήδη επέλθει στο εν λόγω βοήθημα, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

3. Μείζονος σημασίας είναι και οι αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.

4. Σημαντικές είναι και οι αναμενόμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων με τις οποίες επήλθαν μεταβολές στο δίκαιο της αυτονομίας των συλλογικών συμβάσεων και σε εργασιακά θέματα γενικότερα, όπως, για παράδειγμα, οι ρυθμίσεις σχετικά με τη συλλογική διαπραγμάτευση ή τις τροποποιήσεις στον θεσμό της διαιτησίας.

5. Επίσης με ενδιαφέρον αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης της Ολομελείας του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές σε ενστόλους και στρατιωτικούς.

6. Τέλος, αναμένονται και άλλες αποφάσεις –οι πρώτες εκδόθηκαν ήδη– για το ευρύ φάσμα όσων έχουν πληγεί από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα