Σχέδιο - σκούπα με νομιμοποίηση καταπατημένων και αυθαιρέτων

Εξαγορές καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου, ακόμη και νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων εντός του αιγιαλού, υπό προϋποθέσεις, προβλέπει νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών, για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που δόθηκε χθες για διαβούλευσηr.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι αφενός η εξάλειψη του φαινομένου της παράνομης κατοχής κρατικής γης με παράλληλη αύξηση των δημόσιων εσόδων και αφετέρου η αναπτυξιακή αξιοποίηση τεράστιων εκτάσεων. Από τις διευθετήσεις υπολογίζεται ότι θα προκύψουν στον προϋπολογισμό έσοδα ύψους 250-300 εκατ. ευρώ.

Καταπατημένα – Αυθαίρετα - Κυριότητα

Το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου αφορά την εξαγορά καταπατημένων. Περισσότεροι από 28.000 ιδιοκτήτες θα μπορούν να προβούν σε εξαγορά των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου από 5 έως 20 στρέμματα (ανάλογα με την περιοχή). Απαραίτητη προϋπόθεση να κατέχουν αυθαίρετα (με ή χωρίς τίτλους) ακίνητα του Δημοσίου επί τουλάχιστον 20 έτη χωρίς διακοπή μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2013 και να παραμένουν ακόμη στην κατοχή τους.

Το δεύτερο τμήμα περιέχει διατάξεις για την οριοθέτηση και τη διαχείριση του αιγιαλού και της παραλίας. Σε αυτό υπάρχει πρόβλεψη και για νομιμοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών στον αιγιαλό, με το τίμημα να υπολογίζεται με έναν μαθηματικό τύπο στον οποίο λαμβάνονται υπόψη -μεταξύ άλλων- η τιμή βάσης, η γεωγραφική περιοχή, η περιβαλλοντική επίπτωση, κλπ.

Στο τρίτο τμήμα του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται οι διατάξεις για εξωδικαστική επίλυση διαφορών επί κυριότητας ακινήτων μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών με την καταβολή του 50% της εμπορικής αξίας..

Οι εκπτώσεις και οι δόσεις για τα καταπατημένα

Για την εξαγορά των καταπατημένων, αφού καθοριστεί το τίμημα το οποίο είναι ίσο με την αντικειμενική αξία του ακινήτου και υπολογιστεί προσαύξηση 20% σε περίπτωση που υπάρχει αυθαίρετο κτίσμα προβλέπονται τα εξής:

•    Εάν το τίμημα εξαγοράς δεν ξεπερνά τα 100.00 ευρώ παρέχεται έκπτωση 10% εφόσον στο ακίνητο υπάρχει κτίσμα ως 120 τ.μ. ή (140 τ.μ. για πολύτεκνους). Η ίδια έκπτωση παρέχεται και στις περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης της καταπατημένης έκτασης ή προστατευόμενο μέλος της οικογένειας είναι ανάπηρος σε ποσοστό 80% και άνω.

•    Η έκπτωση ισχύει αν ο ιδιοκτήτης δεν δήλωσε κατά τα προηγούμενα 5 χρόνια εισόδημα μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ.

•    Για το τμήμα του τιμήματος που ξεπερνά τις 100.000 ευρώ δεν προβλέπεται έκπτωση.

•    Αν εξαγοραστεί ένα καταπατημένο ακίνητο και ο ιδιοκτήτης του το πουλήσει πριν περάσουν 5 χρόνια, ανακαλούνται οι παραπάνω εκπτώσεις και υποχρεούται να καταβάλει το ποσό της έκπτωσης σε μία δόση

•    Το τίμημα της εξαγοράς καταβάλλεται είτε εφάπαξ είτε σε διμηνιαίες δόσεις, ελαχίστου ποσού 800 ευρώ η καθεμία. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης παρέχεται έκπτωση 5%.

Πηγή: Εθνος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα