Ρύθμιση - ανάσα για περίπου 200.000 δανειολήπτες του ΟΕΚ

Ρύθμιση δανείων για 181.519 δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ προωθεί εκ νέου η κυβέρνηση με επιμήκυνση δόσεων πέραν και των 10 ετών για όσους έχουν επιδότηση επιτοκίου και με εξόφληση χρεών στα πρότυπα των οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων για όσους πήραν άτοκο δάνειο από κεφάλαια του Οργανισμού τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Παρασκήνιο», η ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και να ψηφιστεί μετά το Πάσχα.

Οι δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

- Περίπου 100.000 που έλαβαν δάνεια 15ετούς διάρκειας με κάλυψη επιτοκίου από 50% έως και 100% για εννέα χρόνια από τον ΟΕΚ. Το κόστος της επιδότησης των δανείων αυτών ανέρχεται στα 380 εκατ. ευρώ και, όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, τα αποθεματικά του ΟΕΚ (μεταφέρθηκαν στον ΟΑΕΔ) επαρκούν για την κάλυψή του.
-Τουλάχιστον 85.000 που έλαβαν άτοκα δάνεια από κεφάλαια του ΟΕΚ και πλέον οφείλουν έως και 24 δόσεις. Για αυτή την κατηγορία η ρύθμιση ενδέχεται να προωθηθεί σε δεύτερο χρόνο και να περιλαμβάνεται στην παρούσα υπό προώθηση διάταξη.

Τα τέσσερα σημεία που περιλαμβάνει η διάταξη


Αν και η διάταξη δεν έχει οριστικοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα:

-Στην πρώτη κατηγορία (τραπεζικό δάνεια με επιδότηση επιτοκίου), οι δανειολήπτες θα μπορούν να ζητήσουν επιμήκυνση της αποπληρωμής πέραν των 10 ετών, εφόσον κατά την υποβολή της αίτησής τους έχουν καθυστερήσει να καταβάλουν έως έξι δόσεις. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν λόγω της ρύθμισης αυξηθεί το επιτόκιο, που είναι και το πιθανότερο, ο ΟΑΕΔ δεν θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλει επιδότηση επιτοκίου υψηλότερη από αυτήν που προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση. Το όποιο επιπλέον ποσό προκύψει, θα επιβαρύνει τον δανειολήπτη.

- Στη δεύτερη περίπτωση (άτοκα δάνεια), θα υπάρξει ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους με πολλές δόσεις, που μπορεί να φθάσουν και τις 100, για όσους χρωστούν μικρά ποσά (5.000 ή 10.000 ευρώ).

- Επίσης, ενδέχεται να προβλεφθεί περίοδος χάριτος για όσους είναι άνεργοι, κυρίως για τους μακροχρονίως.

- Διευκρίνησης πάντως χρήζει το ποια εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια θα λαμβάνονται υπόψη γα την ένταξη του δανειολήπτη στη ρύθμιση ή αν θα ισχύσουν οι ίδιοι όροι που προβλέπονται για όλους τους δανειολήπτες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα