Νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις

Μειώσεις που κατά μέσο όρο ξεκινούν από το 10% και θα ξεπεράσουν σε κάποιες περιπτώσεις και το 50% έρχονται από τον Ιούλιο στις επικουρικές συντάξεις, ενώ αναμένεται να συνεχιστούν το ερχόμενο έτος.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση που θα κυμαίνεται περίπου σε 10% έως την 1η Ιουλίου και θα αφορά και τους νυν συνταξιούχους, ενώ στη συνέχεια οι επόμενες μειώσεις θα τεθούν σε εφαρμογή με την έλευση του νέου έτους εις βάρος των μελλοντικών συνταξιούχων λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, αλλά και της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Οι πρώτες μειώσεις, παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες μέχρι σήμερα δηλώσεις, θα επέλθουν λόγω της αδυναμίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης να καλύψει το ποσό των συντάξεων που απαιτείται έως το τέλος του έτους, αλλά και της μείωσης των εσόδων του κατά 500 εκατ. ευρώ για την διετία 2014-2015 λόγω της κατάργησης των 24 –από ένα σύνολο 96– κοινωνικών πόρων.

Ρυθμιστής του ύψους της περικοπής των εντάξεων θα είναι πλέον το έλλειμμα που θα εμφανίζει κάθε έτος το ΕΤΕΑ.

Σε δεύτερη φάση για όσους αποχωρήσουν από την εργασία τους από την 1/1/2015 οι συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση τέσσερα κριτήρια βιωσιμότητας, τριμηνιαίο έλεγχο και αυτόματο ψαλίδι αν υπάρχουν ελλείμματα. Αυτό αναμένεται να φέρει μεγαλύτερες μειώσεις.

Συγκεκριμένα η διάταξη αναφέρει ότι:


Για τους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/2013, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται μετά την 1.1.2015, το ποσό της σύνταξης αποτελείται από το άθροισμα δυο τμημάτων:

α) το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης τους έως 31/12/2014 και υπολογίζεται σύμφωνα με τις οικείες καταστατικές διατάξεις και τη γενικότερη νομοθεσία, όπως ισχύουν,

β) το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης τους από 1/1/2015 και εφεξής και υπολογίζεται με το νέο σύστημα.

Το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης του ΕΤΕΑ θα διαμορφώνεται από 1/7/2014 σύμφωνα με το συντελεστή βιωσιμότητας χωρίς τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων.

Σταδιακά το ύψος της επικουρικής σύνταξης που θα καταβάλει το ΕΤΕΑ δεν θα ξεπερνά τα 200 ευρώ, τη στιγμή που υπάρχουν επικουρικοί φορείς που καταβάλλουν συντάξεις που αγγίζουν και τα 600 ευρώ!

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση αναφέρουν ότι μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι καλύπτονται από «ευγενή» Ταμεία, αλλά και μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, κυρίως ιδιωτικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε εμπορικά καταστήματα, ναυτιλιακοί πράκτορες κ.α..

Οι ανατροπές θα αγγίξουν και «παλαιούς» ασφαλισμένους που ξεκίνησαν να εργάζονται πριν από το 1993 και μέχρι σήμερα δικαιούνταν υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα