Νέα χαράτσια στα ακίνητα

Αντιμέτωποι με νέες επιβαρύνσεις βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Πρόκειται για «χαράτσια» που δεν επιβλήθηκαν βάσει ενός νέου νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή, αλλά μέσω της... δοκιμασμένης μεθόδου των υπουργικών αποφάσεων.

Έτσι, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρου Καλαφάτη, οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων βοηθητικών χώρων άνω των 50 τ.μ. τους οποίους νομιμοποιούν μέσω της ρύθμισης του ΥΠΕΚΑ καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ειδικότερα, πριν εκδοθεί η εν λόγω υπουργική απόφαση (ΦΕΚ αρ.39/14 Ιανουαρίου), το πρόστιμο που θα πλήρωνε ένας ιδιοκτήτης αυθαίρετου βοηθητικού χώρου (π.χ. σοφίτα ή υπόγειο) θα υπολογιζόταν με μειωτικό συντελεστή 0,5, δηλαδή θα ήταν το μισό.

Ωστόσο, με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, ο μειωτικός συντελεστής ισχύει για βοηθητικούς χώρους με επιφάνεια μόλις έως 50 τετραγωνικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι υπόγειο 52 τ.μ. θα θεωρηθεί κύριος χώρος και, άρα, δεν θα ισχύσει ο μειωτικός συντελεστής του 0,5, δηλαδή το πρόστιμο θα διπλασιάζεται.

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης κύριου χώρου 100 τ.μ. και βοηθητικού 80 τ.μ. θα πληρώσει πρόστιμο για κύριο χώρο συνολικής επιφάνειας 180 τ.μ. Αντίθετα, με τον νόμο που ίσχυε πριν από την υπουργική απόφαση, ο ιδιοκτήτης θα πλήρωνε πρόστιμο για κύριους χώρους 140 τ.μ. (αφού για τον βοηθητικό χώρο των 80 τ.μ. θα πλήρωνε το μισό πρόστιμο που αντιστοιχεί σε 40 τ.μ.).

Το δεύτερο «χαράτσι» που επιβλήθηκε τις τελευταίες ημέρες αφορά στις αποζημιώσεις για τους ελεγκτές δόμησης, οι οποίες καθορίζονται από 100 έως 3.000 ευρώ, σύμφωνα με την πρόσφατη υπουργική απόφαση. Οι ελεγκτές δόμησης, δηλαδή, θα ελέγχουν το είδος των κατασκευαστικών εργασιών όπου απαιτείται η έκδοση άδεια δόμησης και θα αποζημιώνονται:

- με 200 ευρώ για κτήρια έως 1.000 τ.μ.
- με 300 ευρώ για κτίσματα άνω των 1.000 τ.μ.
- με 3.000 ευρώ για κτήρια επιφάνειας μεγαλύτερης από 1.000 τ.μ.

Η επιθεώρηση από τους ελεγκτές δόμησης απαιτείται όταν ο ιδιοκτήτης πραγματοποιεί επισκευές, κατεδαφίσεις κ.λπ. στο ακίνητό του.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα