Κομισιόν και ΕΚΤ: Εκτροχιάζεστε, αλλά σας στηρίζουμε ακόμα

Σε μία συντονισμένη επιχείρηση να αποσοβήσουν μία μείζονα επικοινωνιακή και πολιτική κρίση με τη διαφαινόμενη αποτυχία να ολοκληρωθεί ο τέταρτος έλεγχος του δεύτερου ελληνικού προγράμματος μέσα στο 2013, επιδίδονται τις τελευταίες ώρες και μέρες, Βρυξέλλες και Αθήνα.

Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν την κυβέρνηση και το μέλλον του ελληνικού προγράμματος στα μάτια των εταίρων και αποφεύγουν να εκθέσουν τον τέταρτο έλεγχο σε μία τρίτη αποτυχία. Η ουσία είναι πως τα τεχνικά κλιμάκια αλλά και οι επικεφαλής των τριών οργανισμών θα βρεθούν στην Αθήνα για λίγες μέρες από την Τρίτη και μετά, οι επαφές τους όμως δε θα ονομαστούν «συνεδρία ελέγχου».

Σύμφωνα με αρμόδιες κοινοτικές πηγές τα τεχνικά κλιμάκια δεν θα έχουν πλήρη σύνθεση. Η επίσημη συνεδρία ελέγχου, δηλαδή η διαδικασία που θα καταλήξει σε έκθεση της Τρόικας και εκταμίευση τριμηνιαίας δόσης (4,9 δισ.), θα ξεκινήσει κάποια στιγμή τον Ιανουάριο. Αντιθέτως, ο λεγόμενος τρίτος έλεγχος του ελληνικού προγράμματος, για τον οποίο έκθεση έχει γραφτεί τον Ιούλιο και συνεπάγεται 1 δισ. ευρώ, χρήματα που έχουν απομείνει από την παλιά δόση, θα κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες.

Το μόνο ανοιχτό προαπαιτούμενο από τον τρίτο έλεγχο είναι το κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών και όπως εξηγεί στο Real.gr κοινοτικός αξιωματούχος με άμεση γνώση του θέματος εδώ και μήνες «η Τρόικα θα πιστοποιήσει ότι το προαπαιτούμενο έκλεισε και εμείς θα μεταφέρουμε την εισήγηση συμμόρφωσης σε συγκεκριμένη απόφαση για την εκταμίευση». Αυτό αναμένεται να γίνει, αν η κυβέρνηση δεν υπαναχωρήσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Και μόνο το γεγονός ότι ο τρίτος έλεγχος έκανε να ολοκληρωθεί με τις σχετικές του υποχρεώσεις τρεις μήνες, δεν είναι και ο πιο καλός οιωνός για τη μεταρρυθμιστική διαδικασία. Το δυστύχημα είναι ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα με τον τέταρτο έλεγχο που κανονικά θα τελείωνε τον Οκτώβριο και όχι μόνο εξαιτίας του δημοσιονομικού κενού και του φλέγοντος ζητήματος των πλειστηριασμών. Από τις 135 μεταρρυθμιστικές ενέργειες που έπρεπε να ολοκληρωθούν μέχρι τον Νοέμβρη, η χώρα δεν έχει εκτελέσει ούτε 60.

Σύμφωνα με email του ΔΝΤ που απεστάλη για ενημέρωση στην ΕΚΤ τις προηγούμενες μέρες, από το καλοκαίρι και μετά η τάση στην εκτέλεση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι αρνητική ενώ τον Ιούλιο εκτελέστηκαν 28 από τις 35 δράσεις που είχε υποχρέωση η χώρα, δηλαδή οι περισσότερες, τον Αύγουστο έγιναν οι 15 από τις 26, το Σεπτέμβρη ακόμη χειρότερα, οι 13 από τις 47, τον Οκτώβριο μόλις 4 δράσεις από τις 20 του πακέτου και το εκπληκτικό είναι ότι το Νοέμβρη δεν εκτελέστηκε καμία από τις 7 υποχρεώσεις του προγράμματος.

Την ύπαρξη του email και την ακρίβεια των ευρημάτων που περιγράφει επιβεβαίωσε στο Real.gr κοινοτικός αξιωματούχος προσκείμενος στην Κομισιόν. Ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε την τεράστια έμφαση που δίνει ο ΄Ολι Ρεν και το επιτελείο του στο διαρθρωτικό μέτωπο, το οποίο από καταβολής προγράμματος οι ελληνικές κυβερνήσεις αγνοούν επιδεικτικά. Η Ελλάδα συνεχίζει και είναι μια χώρα που το επιχειρείν είναι δύσκολο, η ζωή για τις εταιρίες είναι αφόρητη, η αγορά εργασίας είναι κακορυθμισμένη, οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών βρίθουν στρεβλώσεων και μονοπωλίων, για την αγορά ενέργειας ούτε λόγος και το φορολογικό σύστημα είναι εκ βάθρων αναποτελεσματικό και αστείο.

Η κυβέρνηση εκλήθη έγκαιρα να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα, με πρώτα το ασφαλιστικό και το φορολογικό, όμως τα αποτελέσματα είναι πενιχρά και έχουν υλοποιηθεί με τον εκβιασμό των δημοσιονομικών επιδόσεων. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί όπως λέει ο ίδιος ο αξιωματούχος και έχει γράψει κατά επανάληψη η Realnews «η Ελλάδα πρέπει να γίνει πραγματική οικονομία τώρα, αυτή είναι η τελευταία της ευκαιρία, για να μην πάνε στράφι οι μονόπλευρες θυσίες των πολιτών και όχι των διαφόρων ομάδων συμφερόντων».

Η Τρόικα θα προσπαθήσει να προσεγγίσει την κυβέρνηση και να πείσει για το ποιος είναι ο δρόμος που θα πρέπει να πάρει για να μην εκτροχιαστεί. Το πρώτο θέμα που θα συζητηθεί είναι αυτό των πλειστηριασμών και των κόκκινων δανείων. Χάρες όμως και εκπτώσεις δε θα γίνουν σε κανένα από τα ανοιχτά θέματα και το πιθανότερο είναι πως η δόση των 4,9 δισ. θα σπάσει σε επιμέρους υπο-δόσεις με προαπαιτούμενα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα