Αυξήσεις φωτιά στα διόδια - Τι θα πληρώνουν οι οδηγοί

Η επανεκκίνηση των οδικών έργων, έπειτα από αρκετά χρόνια, φέρνει και τροποποιήσεις στις τιμές των διοδίων.

Συγκεκριμένα, τα διόδια για τα Ι.Χ., πέραν του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας (Λαμία - Καρδίτσα - Τρίκαλα - Γιάννενα), του άξονα Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και του κλάδου Λεύκτρο - Σπάρτη (Μορέας), από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν τα έργα θα:

- μειωθούν στο τμήμα Κόρινθος - Πάτρα, στα 2,5 ευρώ από 3,2 ευρώ σήμερα

- μειωθούν στο τμήμα Ελευσίνα - Κόρινθος στα 0,04 ευρώ ανά χιλιόμετρο, από 0,067 ευρώ σήμερα

- θα αυξηθούν στους σταθμούς διοδίων Πελασγίας και Μεσοχωρίου στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου (Μαλιακός-Κλειδί) από 0,03 ευρώ σε 0,04 ευρώ ανά χιλιόμετρο

- θα αυξηθούν στη Νέα Οδό στα 0,04 ευρώ από 0,025 ευρώ, ενώ για τους συχνούς χρήστες των σταθμών διοδίων Μαλακάσας και Αφιδνών θα υπάρχει ειδική τιμολογιακή πολιτική.

Αναλυτικά:

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.

Διόδια - Τιμολόγηση

Το επιβαλλόμενο τέλος διοδίων στην παρούσα χρονική περίοδο υπολογίζεται με βάση το μήκος χρέωσης εκάστου σταθμού (μετωπικού ή πλευρικού). Η βασική τιμή Ημέρας Βάσης (01.01.2003) ανέρχεται σε 0,040 €/χλμ., εκτός από τα επιβαλλόμενα διόδια στους σταθμούς Πελασγίας και Μοσχοχωρίου, στα οποία η βασική τιμή Ημέρας Βάσης ανέρχεται σε 0,030€/χλμ.

Από 01.01.2014 οι τιμές και στους σταθμούς Πελασγίας και Μοσχοχωρίου θα υπολογίζονται με βασική τιμή Ημέρας Βάσης (01.01.2003) 0,040 €/χλμ.

Σταθμοί διοδίων

Οι σταθμοί διοδίων που λειτουργούν είναι οι:

1) σταθμός διοδίων Πελασγίας (μετωπικός) - ανακατασκευάσθηκε ο παλαιός σταθμός και λειτουργεί με χρέωση και στις δύο κατευθύνσεις

2) σταθμός διοδίων Μοσχοχωρίου (μετωπικός) - ανακατασκευάσθηκε ο παλαιός σταθμός και λειτουργεί με χρέωση και στις δύο κατευθύνσεις

3) σταθμός Διοδίων Γυρτώνης (πλευρικός) - νέος, ο οποίος λειτουργεί (από 08.05.2010) με χρέωση και στις δύο κατευθύνσεις

4) σταθμός διοδίων Μακρυχωρίου (πλευρικός) - νέος, ο οποίος λειτουργεί (από 08.05.2010) με χρέωση στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη

5) σταθμός διοδίων Μακρυχωρίου (μετωπικός) - νέος, ο οποίος λειτουργεί (από 08.05.2010) με χρέωση και στις δύο κατευθύνσεις

6) σταθμός διοδίων Πυργετού (μετωπικός) - νέος σταθμός, από μετεγκατάσταση του Σ.Δ. Τεμπών, λειτουργεί (από 24.08.2009) με χρέωση και στις δύο κατευθύνσεις

7) σταθμός διοδίων Λεπτοκαρυάς (μετωπικός) - ανακατασκευάσθηκε ο παλαιός σταθμός και λειτουργεί με χρέωση και στις δύο κατευθύνσεις

8) σταθμός διοδίων Λεπτοκαρυάς (πλευρικός) - νέος σταθμός, λειτουργεί (από 28.04.2011 για τις κατηγορίες οχημάτων 3 & 4 και από 28.01.2013 για τις κατηγορίες οχημάτων 1 & 2) με χρέωση στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη (σημ. ο πλευρικός σταθμός στην κατεύθυνση προς Αθήνα είναι έτοιμος, αλλά δεν έχει τεθεί σε λειτουργία)

9) σταθμός διοδίων Κλειδίου (Αιγίνιο - μετωπικός) - νέος σταθμός και λειτουργεί (από 28.01.2013) με χρέωση και στις δύο κατευθύνσεις.

Σχεδιάζεται η υλοποίηση τριών νέων σταθμών διοδίων σε Νέα Πέραμο, Πάγχη και Αγίους Θεοδώρους.

Τιμές

Για τους συχνούς χρήστες συγκεκριμένου (αποκλειστικά ενός) μετωπικού σταθμού διοδίων, εφόσον η πληρωμή γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, παρέχονται εκπτώσεις σύμφωνα με τη συχνότητα των διελεύσεων.

Ειδικότερα, για τους μετωπικούς σταθμούς διοδίων Πελασγίας, Μοσχοχωρίου, Μακρυχωρίου, Πυργετού και Λεπτοκαρυάς, οι εκπτώσεις κλιμακώνονται ως ακολούθως:

Για τον μετωπικό σταθμό Αιγινίου ο ως άνω πίνακας διαφοροποιείται ως ακολούθως:

Η ισχύουσα τιμή και αυτή που θα ισχύσει από 01.01.2014 στους σταθμούς του έργου παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί και αφορά τους χρήστες που επιλέγουν τη χειροκίνητη πληρωμή.

Οι εκπτώσεις παρέχονται και σήμερα, ενώ για τους ηλεκτρονικούς χρήστες των σταθμών διοδίων Πελασγίας και Μοσχοχωρίου, για περιορισμένο χρονικό διάστημα (πιθανόν ενός έτους), η βασική τιμή θα παραμείνει η ίδια.

Οι μικρές μειώσεις τιμών που εμφανίζονται στους σταθμούς διοδίων όπου η χρέωση γίνεται και σήμερα με τιμή Ημέρας Βάσης (01.01.2003) 0,040 €/χλμ., οφείλονται στον αρνητικό ΔΤΚ Σεπτεμβρίου 2013 έναντι του αντίστοιχου του Σεπτεμβρίου 2012.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.

ΔΙΟΔΙΑ

Τιμολόγηση

Η τιμή του επιβαλλόμενου τέλους διοδίων από την έναρξη παραχώρησης μέχρι την παρούσα χρονική περίοδο σε όλους τους σταθμούς διοδίων, λόγω μη ολοκλήρωσης των έργων στους υφιστάμενους σταθμούς, είναι 2,50€ στην κατεύθυνση χρέωσης (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) σε τιμές 01.01.2005, που υπόκειται σε ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Η τιμή αυτή ισχύει για οχήματα κατηγορίας 2 (ελαφρά οχήματα με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και ύψος μέχρι 2,20 μ.). Το τέλος για τις άλλες κατηγορίες οχημάτων υπολογίζεται βάσει καθορισμένων από τη Σ.Π. συντελεστών αναγωγής διοδίων.

Σταθμοί διοδίων

Οι σταθμοί διοδίων που λειτουργούν είναι:

10) σταθμός διοδίων Ελευσίνας (μετωπικός) - λειτουργεί στην κατεύθυνση προς Κόρινθο

11) σταθμός διοδίων Νέας Περάμου (πλευρικός) - λειτουργεί στην κατεύθυνση προς Κόρινθο

12) σταθμός διοδίων Αγίων Θεοδώρων (πλευρικός) - λειτουργεί και στις δύο κατευθύνσεις

13) σταθμός διοδίων Ισθμού Κορίνθου (Καλαμακίου) (μετωπικός) - λειτουργεί στην κατεύθυνση προς Αθήνα

14) σταθμός διοδίων Ζευγολατιού (μετωπικός) - λειτουργεί στην κατεύθυνση προς Πάτρα

15) σταθμός διοδίων Ρίου (μετωπικός) - λειτουργεί στην κατεύθυνση προς Αθήνα.

Μετά την Ημερομηνία Έναρξης της Αναδιαρθρωμένης ΣΠ (ΗΕΑ):

• στην ΕΛ-ΚΟ η χρέωση θα γίνεται και στις δύο κατευθύνσεις, θα εφαρμοσθούν τιμές διοδίων 0,04€/χλμ. (σε τιμές 01.01.2003) και θα λειτουργήσουν οι πλευρικοί σταθμοί Ν. Περάμου, Πάχης και Αγ. Θεοδώρων και στις δύο κατευθύνσεις (σήμερα ο της Ν. Περάμου λειτουργεί στην κατεύθυνση προς Κόρινθο, των Αγ. Θεοδώρων και στις δύο κατευθύνσεις, ενώ της Πάχης δεν λειτουργεί)
• Στην ΚΟ-ΠΑ οι τιμές των διοδίων θα μειωθούν σε 2,50€ για την κατηγορία 2 και ανάλογα θα προσαρμοσθούν οι τιμές των άλλων κατηγοριών.

Τιμές

Η ισχύουσα τιμή και αυτή που θα ισχύσει από 01.01.2014 (αν θεωρηθεί ότι αυτή θα είναι η Ημερομηνία Έναρξης της Αναθεωρημένης ΣΠ) στους σταθμούς του έργου παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί και αφορά τους χρήστες που επιλέγουν τη χειροκίνητη πληρωμή και υπολογίζεται με Τιμή Ημέρας Βάσης (01.01.2013) 0,04€/χλμ.

Περαιτέρω μετά την ΗΕΑ θα ισχύσουν οι παρακάτω εκπτώσεις για ηλεκτρονικούς χρήστες συνδρομητές της ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.:

1. Υφιστάμενα τμήματα αυτοκινητοδρόμου (Ελευσίνα-Κόρινθος)

a. Ειδικά εκπτωτικά πακέτα μέσω του Olympia-pass (για ηλεκτρονικούς χρήστες) με κλιμακωτές εκπτώσεις για συχνούς χρήστες με οχήματα κατηγορίας 2 (Ι.Χ. επιβατικά)

b. «Υβριδικό Σύστημα Χρέωσης» στο τμήμα Ελευσίνα - Κόρινθος 14 μήνες περίπου μετά την ΗΕΑ, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αναλογικής χιλιομετρικής χρέωσης (με βάση τη διανυόμενη απόσταση) σε ηλεκτρονικούς χρήστες (Οlympia-pass) και για οχήματα όλων των κατηγοριών (Ι.Χ.Ε. και φορτηγά ή λεωφορεία) και κατάργηση των προαναφερθέντων εκπτώσεων

2. Τμήματα υπό κατασκευή (Κόρινθος-Πάτρα)

a. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής διατηρείται το υφιστάμενο καθεστώς με χρέωση μονής κατεύθυνσης, αλλά μειώνεται σημαντικά η τιμή διοδίων κατά 20% περίπου για όλες τις κατηγορίες οχημάτων, δηλ. για τα Ι.Χ.Ε. (και κατ’ αναλογία και για τα βαρέα οχήματα) στα 2,50€, έναντι 3,10€ που είναι σήμερα και έναντι 3,20€ που θα έπρεπε να ήταν με βάση τη ΣΠ

b. Πρόσθετη έκπτωση 10% για τους ηλεκτρονικούς χρήστες Οlympia-pass για όλες τις κατηγορίες οχημάτων

c. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής στο τμήμα Κόρινθος- Πάτρα:
- Θέση σε λειτουργία του συστήματος χρέωσης διπλής κατεύθυνσης και πλήρης ανάπτυξη όλων των προβλεπόμενων σταθμών διοδίων (μετωπικοί στο Ρίο, Νικολέικα και Ζευγολατιό και πλευρικοί όπου προβλέπεται)
- Χιλιομετρική χρέωση στα συμβατικά επίπεδα των 0,04€/χλμ., όπως προβλέπει η ΣΠ
- «Υβριδικό Σύστημα Χρέωσης», για αναλογική χιλιομετρική χρέωση (με βάση τη διανυόμενη απόσταση) σε ηλεκτρονικούς χρήστες (Οlympia-pass) για οχήματα όλων των κατηγοριών (Ι.Χ.Ε. και φορτηγά ή λεωφορεία).

ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.

Διόδια

Τιμολόγηση

Το επιβαλλόμενο τέλος διοδίων στην παρούσα χρονική περίοδο υπολογίζεται με βάση το μήκος χρέωσης εκάστου σταθμού (μετωπικού ή πλευρικού). Η βασική τιμή Ημέρας Βάσης (01.01.2003) ανέρχεται σε 0,025 €/χλμ.

Σταθμοί διοδίων

Οι σταθμοί διοδίων που λειτουργούν είναι οι:

16) σταθμός διοδίων Αφιδνών (μετωπικός) - ανακατασκευάσθηκε πλήρως ο παλαιός σταθμός και λειτουργεί με χρέωση και στις δύο κατευθύνσεις
17) σταθμοί διοδίων Καπανδριτίου (πλευρικοί) - ανακατασκευάσθηκε ο σταθμός διοδίων που λειτουργούσε στην είσοδο προς Λαμία και κατασκευάσθηκε ο αντίστοιχος στην έξοδο από Λαμία
18) σταθμοί διοδίων Μαλακάσας (πλευρικοί) - λειτουργούν σε προσωρινές εγκαταστάσεις οι σταθμοί στην είσοδο προς και έξοδο από Λαμία
19) σταθμοί διοδίων Οινοφύτων (πλευρικοί) - κατασκευάσθηκαν νέοι σταθμοί διοδίων στην είσοδο προς και έξοδο από Λαμία, ενώ καταργήθηκε ο πλευρικός σταθμός στην έξοδο προς Οινόφυτα από Αθήνα
20) σταθμοί διοδίων Θηβών (μετωπικός Χ.Θ. 88+500) - κατασκευάσθηκε και λειτουργεί νέος σταθμός διοδίων (μετωπικός)
21) σταθμοί διοδίων Θηβών (πλευρικοί) - κατασκευάσθηκαν νέοι σταθμοί διοδίων στην έξοδο από και στην είσοδο προς Αθήνα
22) σταθμός διοδίων Τραγάνας (μετωπικός) - ανακατασκευάσθηκε πλήρως ο παλαιός σταθμός και λειτουργεί με χρέωση και στις δύο κατευθύνσεις
23) σταθμοί διοδίων Τραγάνας (πλευρικοί) - λειτουργούν σε προσωρινές εγκαταστάσεις οι σταθμοί στην έξοδο προς και στην είσοδο από Λαμία.

Ο υφιστάμενος σταθμός διοδίων Σχηματαρίου θα καταργηθεί και η χρέωση του τμήματος Σχηματάρι - Χαλκίδα θα γίνεται στον υπό κατασκευή μετωπικό σταθμό διοδίων στο Βαθύ (σύμφωνα με τη ΣΠ) με προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης λειτουργίας την 01.01.2015.

Επίσης, προβλέπεται η λειτουργία των πλευρικών σταθμών Αγ. Στεφάνου από τον Ιούλιο του 2014 και της Βαρυμπόμπης από τον Ιούλιο του 2015.

Μετά την Ημερομηνία Έναρξης της Αναδιαρθρωμένης ΣΠ (ΗΕΑ) θα εφαρμοσθούν τιμές διοδίων 0,04€/χλμ. (σε τιμές 01.01.2003) και θα παρέχονται κλιμακωτές εκπτώσεις για τους συχνούς ηλεκτρονικούς χρήστες κατόχους του fast-pass στους σταθμούς διοδίων Αφιδνών, Καπανδριτίου, Μαλακάσας και Οινοφύτων.

Τιμές

Η ισχύουσα τιμή και αυτή που θα ισχύσει από 01.01.2014 (αν θεωρηθεί ότι αυτή θα είναι η Ημερομηνία Έναρξης της Αναθεωρημένης ΣΠ) στους σταθμούς του έργου παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί και αφορά τους χρήστες που επιλέγουν τη χειροκίνητη πληρωμή.


Εκτίμηση διοδίων από 01.01.2014 με το ΔΤΚ Σεπ. 2013 και ΒΤ=0,04

Για τους συχνούς ηλεκτρονικούς χρήστες κατόχους του fast-pass στους σταθμούς διοδίων Αφιδνών, Καπανδριτίου, Μαλακάσας και Οινοφύτων θα παρέχονται εκπτώσεις σύμφωνα με τη συχνότητα των διελεύσεων ως ακολούθως:

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα