Κλειστά κρατά τα χαρτιά της η τρόικα

Κλειστά κρατά τα χαρτιά της η τρόικα μέχρι τουλάχιστον αύριο, Τρίτη, οπότε αναμένεται να επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών για τη νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Στο χθεσινό κρίσιμο ραντεβού που είχε ο υπουργός Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών -υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας- για την πορεία των εσόδων αλλά και για τα οικονομικά των Ταμείων, προκειμένου οι επικεφαλής της τρόικας να προχωρήσουν στην εκτίμησή τους για το δημοσιονομικό κενό του 2014, «δεν έπεσαν αριθμοί στο τραπέζι», όπως είπε στέλεχος του υπουργείου.

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως οι αριθμοί έπεσαν στο τραπέζι. Επίσης, έγινε γνωστό ότι η τρόικα θα παραβρεθεί στο Eurogroup της Πέμπτης, αλλά παραμένει άγνωστο αν θα επιστρέψει μετά στην Αθήνα.
Ενα από τα βασικά «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα είναι η πορεία των αποκρατικοποιήσεων και η μέτρια απόδοση της ελληνικής πλευράς στον τομέα αυτό.

Τα άλλα μεγάλα «ανοικτά μέτωπα» για τους εκπροσώπους των δανειστών εστιάζονται στο φορολογικό σύστημα και στις «τρύπες» στα ασφαλιστικά ταμεία. Εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέων μέτρων για το 2014, τα οποία προσδιορίζονται σε 500.000.000 - 700.000.000  ευρώ (αντί των 2 - 2,5 δισ. ευρώ που φέρεται να ζητεί η τρόικα) και σε καμία περίπτωση δεν γίνονται δεκτά τα πρόσθετα μέτρα να αφορούν μισθούς, συντάξεις και φόρους.

Οι τροϊκανοί ζητούν συνεχώς νέα στοιχεία από το υπουργείο και δεν αποκλείεται οι συζητήσεις να τραβήξουν σε μάκρος (μάλιστα, μπορεί να φτάσουν και μετά το τέλος Νοεμβρίου, με μόνη διακοπή στις 14 Νοεμβρίου, ημέρα που συνεδριάζει το Eurogroup).

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα