Σχέδιο "κεραυνός" του ΣΔΟΕ. Που επικεντρώνονται οι έλεγχοι

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο «κεραυνός» του ΣΔΟΕ. Πάνω από 600 άνδρες του Σώματος πραγματοποιούν ελέγχους σε τουριστικές επιχειρήσεις σε όλους τους νομούς της Ελλάδας που «βρέχονται από θάλασσα» όπως χαρακτηριστικά λέει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Το «Εθνος» παρουσιάζει το επιχειρησιακό σχέδιο του ΣΔΟΕ για τον προγραμματισμό δράσης των υπηρεσιών για την τρέχουσα τουριστική σεζόν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου στο οποίο δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τις επιχειρήσεις που θα ελεγχθούν, τον τρόπο επιλογής τους αλλά και τους συνηθέστερους τρόπους φοροδιαφυγής που χρησιμοποιούνται.

Οπως προαναγγέλλει ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Σ. Στασινόπουλος έχει δοθεί εντολή για 30 «λουκέτα» μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς έχουν εντοπιστεί ισάριθμες επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν. Μάλιστα σε περίπτωση υποτροπής με υπουργική απόφαση μπορεί να μπει «λουκέτο» για έναν ή ακόμη και για έξι μήνες. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί εντολή από τον γενικό γραμματέα δημοσίων εσόδων, Χάρη Θεοχάρη για ελέγχους και από συνεργεία εφοριακών μετά το τέλος της βάρδιάς τους στις ΔΟΥ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο επιχειρησιακό σχέδιο του ΣΔΟΕ δίνονται με λεπτομέρειες οδηγίες για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου που ελέγχονται όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα. Πρώτη προτεραιότητα για τη διενέργεια των ελέγχων πρέπει να έχουν πόλεις-περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη τουριστική κίνηση αναφέρεται στο έγγραφο. Επίσης δίνονται οι κατευθύνσεις για στοχευμένους ελέγχους. Η επιλογή των επιχειρήσεων γίνεται «με βάση στοιχεία που προσδιορίζουν την επικινδυνότητα κυρίως ως προς την εικόνα του ΦΠΑ, καταγγελίες και προηγούμενο ιστορικό».

Στο έγγραφο του ΣΔΟΕ παρέχονται οδηγίες προς τους ελεγκτές για τους τρόπους φοροδιαφυγής ώστε σε αυτούς να επικεντρωθεί η ελεγκτική διαδικασία:

1. Μη έκδοση αποδείξεων λιανικής από επιχειρήσεις κατανάλωσης ποτών (καφετέριες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης) και παροχής φαγητού (ταβέρνες, εστιατόρια κ.α.) καθώς και χρήση αποδείξεων που έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν για να καλύψουν και άλλες συναλλαγές.

2. Υποτιμόλογηση των εσόδων με τη μέθοδο των «διπλών συμβολαίων» που καταρτίζονται μεταξύ ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών γραφείων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

3. Λήψη εικονικών στοιχείων-πλαστών φορολογικών στοιχείων.

4. Ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων για την παροχή παρεπόμενων ξενοδοχειακών υπηρεσιών (π.χ. θαλάσσιο σκι, ομπρέλες, υπηρεσίες σάουνας, κομμωτηρίου κ.λπ), οι οποίες ενώ συμπεριλαμβάνονται στο «πακέτο» στην πραγματικότητα εισπράττεται ξεχωριστό τίμημα γι’ αυτές το οποίο αποκρύπτεται.

Που επικεντρώνονται οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ

• Κέντρα διασκέδασης, ντίσκο, μπαρ
• Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ
• Ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες κ.λπ.
• Ενοικίαση ομπρελών
• Συναυλιακοί χώροι
• Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, σκαφών, θαλαμηγών
• Μαρίνες
• Πλοία, τουριστικά λεωφορεία
• Είδη λαϊκής τέχνης, κοσμήματα, δερμάτινα είδη
• Μίσθωση πολυτελών εξοχικών μέσω διαδικτύου
• Καταστήματα πώλησης θαλάσσιων ειδών και ειδών κάμπινγκ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα