Πρεμιέρα για το νέο ΦΠΑ με μικρές μειώσεις και παράπονα

Μικρότερες από τις αναμενόμενες ήταν οι μειώσεις τιμών που αντίκρισαν οι καταναλωτές σε εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ, πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου συντελεστή 13% στον ΦΠΑ της εστίασης.

Η συμμετοχή, για την ώρα είναι μικρή, κυρίως στις τουριστικές περιοχές, όπου βρίσκεται και η πλειοψηφία του κόσμου λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.

Από τους περίπου 100.000 ιδιοκτήτες εστιατορίων το ειδικό σήμα, που πιστοποιεί τη μείωση των τιμών, έχουν προμηθευτεί 11.000 αλλά η εκτίμηση είναι ότι σχεδόν 80.000 θα προχωρήσουν, σε ουσιαστικές μειώσεις.

«Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα καλυφθούν τουλάχιστον 20.000 επιχειρήσεις. Χρειάζεται χρόνος για να υλοποιηθεί πλήρως το πρόγραμμα» δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Γιώργος Καβαδάς.

Από την πλευρά τους οι πελάτες λένε ότι η μείωση στην τελική τιμή είναι ανεπαίσθητη. «Αντί να πληρώσει μια οικογένεια 100 ευρώ, θα πληρώσει 95 με 97» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος Μιχάλης Τσιφάκης, ο οποίος ζητάει από τους επιχειρηματίες «να προχωρήσουν σε γενναίες μειώσεις" ώστε το όφελος για τον καταναλωτή να φτάσει το 10%.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες είναι ο διαφορετικός ΦΠΑ που ισχύει για τα αναψυκτικά , που υπολογίζεται στο 13% όταν σερβίρονται στο κατάστημα, αλλά αυξάνεται στο 23% όταν γίνεται παράδοση στο σπίτι.

Παράλληλα με την εφαρμογή της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, τα συνεργεία του ΣΔΟΕ και των εφοριών έχουν ξεκινήσει ελέγχους σε μια προσπάθεια να πατάξουν την φοροδιαφυγή, κυρίως στον τομέα της μη έκδοσης αποδείξεων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα