Αποδείξεις και το 2014 με φορολογικά κίνητρα

Σαν βόμβα έπεσε η χθεσινή αναφορά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στη βουλή ότι δεν καταργείται το μέτρο συλλογής αποδείξεων. Αντιθέτως θα επανέλθει και μάλιστα θα συνδυαστεί με αριθμό κινήτρων δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο το «παζλ» της φορολογίας για τους πολίτες.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν τα κίνητρα που θα αντικαταστήσουν το ισχύον σύστημα των αποδείξεων, το οποίο όπως ξεκαθάρισε ο Γ. Στουρνάρας, θα παραμείνει σε ισχύ αλλά τροποποιημένο με στόχο την αντιμετώπιση της μεγάλης φοροδιαφυγής ΦΠΑ.

«Δεν καταργούμε το μέτρο της συλλογής αποδείξεων και θα καταθέσουμε σχετική διάταξη τον Σεπτέμβριο όπου το μέτρο θα συνοδεύεται από φορολογικά κίνητρα» ανέφερε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, δεχόμενος έντονη κριτική από όλες τις πτέρυγες σε σχέση με την κατάργηση του μέτρου.

Όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Στουρνάρας η αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που πραγματοποιείται μέσω του πολυνομοσχεδίου δεν είναι οριστική και πως τον Σεπτέμβριο πρόκειται να συμπληρωθεί με νέες διατάξεις, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι επενδυτές, σε τι εκπτώσεις μπορούν να προσβλέπουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το πολυνομοσχέδιο προβλέπεται κατάργηση του μέτρου της υποχρεωτικής συλλογής αποδείξεων αξίας μέχρι του 25% του εισοδήματος, ενώ για τα φετινά εισοδήματα το μέτρο ισχύει μόνο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Κίνητρα και αποδείξεις

Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται να φέρει ρύθμιση που θα επαναφέρει το μέτρο των αποδείξεων σε συνδυασμό με πρόσθετα κίνητρα εκ μέρους των φορολογουμένων.

Χθες το απόγευμα, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης υποστήριξε ότι οι αποδείξεις καταργούνται με το πολυνομοσχέδιο, ενώ θα επανέλθουν το Σεπτέμβριο με ένα νέο σύστημα κινήτρων για τη συλλογή.

Μιλώντας με δημοσιογράφους ο Γ.Μαυραγάνης ανέφερε ότι «το 2013 θα ισχύσει κανονικά το μέτρο της συλλογής αποδείξεων από τους φορολογούμενους. Από 1η Ιανουαρίου 2014 θα καταργηθεί, αλλά τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα έχει φέρει ρύθμιση για συνδυασμό των αποδείξεων με παροχή κινήτρων».

«Στην επόμενη φάση θα υπάρξει μέριμνα για μια διαφορετική προσέγγιση. Για έξυπνα κίνητρα στο θέμα των αποδείξεων.», είπε ο Γ. Μαυραγάνης μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αποδείξεις θα αποσυνδεθούν από το αφορολόγητο, δηλαδή από τη προβλεπόμενη μείωση φόρου έως 2.100 ευρώ, ενώ θα δοθούν κίνητρα για τη συλλογή τους όπως η επιστροφή μέρους του ΦΠΑ στους καταναλωτές.

«Κλειδί» χαρακτηρίζεται η υποχρεωτική χρήση πιστωτικών - χρεωστικών καρτών για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, που θα προβλεφθεί με ειδική διάταξη νόμου. Σε κάθε περίπτωση, για το 2013 ισχύει η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων στο 25% του εισοδήματος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα