Eurogroup: Τμηματική καταβολή της δόσης στην Ελλάδα και αυστηρή επιτήρηση

Tην τμηματική καταβολή της δόσης των 6,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup και όχι των 8,1 που προσδοκούσε η Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Reuters, το Eurogroup νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, αποφάσισε την καταβολή 4 δισ. ευρώ εντός του Ιουλίου και επιπλέον 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο μετά από την επίτευξη μιας σειράς προαπαιτούμενων. Από τα 5 δισ. ευρώ που συνολικά εγκρίθηκαν εκ μέρους της Ε.Ε. τα 2 δισ. ευρώ προέρχονται από SMPs, δηλαδή από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (1,5 δις. τον Ιούλιο και 500 εκατ. επιπλέον τον Οκτώβριο).  Επιπλέον, το ΔΝΤ αναμένεται να διαθέσει στην Ελλάδα την δόση του 1,8 δις. ευρώ τον Αύγουστο.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως κατά τη συνεδρίαση «δεν συζητήθηκε το θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους». Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν κινδυνεύει η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ αν τηρηθούν τα prior actions» και ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αποσύρει τη συμβολή του από την Ελλάδα, «είναι μέρος της τρόικας».

Από την πλευρά του ο Όλι Ρεν, δήλωσε ότι «υπάρχει πράγματι κώλυμα στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί το momentum».

«Δεν βλέπουμε χρηματοδοτικό "κενό" για την Ελλάδα στο ορατό μέλλον», ήταν η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη συνεδρίαση.

Σόιμπλε: Η εκταμίευση θα γίνει σε δόσεις γιατί καθυστέρησαν οι μεταρρυθμίσεις

Στις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων απέδωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την απόφαση για τμηματική εκταμίευση της ελληνικής δόσης. «Παρότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά όσον αφορά πολλά πράγματα, ωστόσο υπάρχουν καθυστερήσεις σε άλλα τόσα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εξερχόμενος του Eurogroup παραπέμποντας στις φορολογικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις.  «Έχουμε εκφράσει τον σεβασμό μας σε όσα έχει πετύχει η Ελλάδα, δεν ήταν εύκολο αλλά αυτός είναι ο σωστός δρόμος», πρόσθεσε ο ίδιος. Παράλληλα σημείωσε πως η δόση βρίσκεται ήδη σε έναν ειδικό λογαριασμό για τη χώρα αλλά οι υπουργοί της ευρωζώνης έκριναν σωστό η εκταμίευσή της να γίνει σε τρία στάδια. «Είναι καλό που το κάνουμε βήμα - βήμα. Σε ευθυγράμμιση με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας οι δόσεις θα εκταμιεύονται τμηματικά με τη λήψη περαιτέρω μέτρων».

Πώς φτάσαμε στην απόφαση του Eurogroup

Προηγουμένως, τα μηνύματα που εκπέμπονταν από τις Βρυξέλλες ήταν αισιόδοξα, σε ό,τι αφορά στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για την Ελλάδα, ενώ οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, παρέπεμπαν στην αξιολόγηση της Τρόικας, αναφορικά ειδικότερα με τον τρόπο καταβολής της δόσης.

Πρώτος για το ενδεχόμενο της τμηματικής καταβολής της δόσης, αναφέρθηκε στο ζήτημα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος δήλωσε νωρίτερα σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες ότι στο επίκεντρο θα βρεθεί η έκθεση της τρόικας που αναγνωρίζει ότι δεν είναι όλα καλά με το πρόγραμμα διάσωσης-μαμούθ της χώρας.

Αντίθετη με την τμηματική καταβολή η Φέκτερ

Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ τάχθηκε κατά της τμηματικής εκταμίευσης της δόσης, τονίζοντας πως θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες για ρευστότητα που χρειάζονται ενόψει των ομολόγων που πρόκειται να λήξουν, παρατηρώντας ότι έχουν καθοριστεί οι δόσεις και θα πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.

Η κα Φέκτερ τόνισε πως τάσσεται σαφώς υπέρ της εκταμίευσης της δόσης μέσα στον Ιούλιο και να μην αναβληθεί για μετά το καλοκαίρι, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες θα χρειαστούν μέσα στον Αύγουστο μεγάλα ποσά για εξόφληση ομολόγων και η ίδια υποστηρίζει ότι το θέμα πρέπει να τελειώσει μέσα σε αυτό το διήμερο της συνόδου της Ευρωομάδας.

Κατά την άποψή της, σε κάθε περίπτωση η προετοιμασία υπήρξε επιτυχής και η ίδια υπολογίζει ότι θα υπάρξει μια λύση που θα δίνει επιπλέον σταθερότητα στην Ελλάδα και οι Έλληνες φαίνεται να προχωρούν με την οικονομική ανάπτυξη καλύτερα από ό, τι αναμενόταν, ενώ ο τουρισμός παρουσιάζει και πάλι ανοδική πορεία.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ενδεχόμενα θα είναι αναγκαία ακόμη μία σύνοδος της Ευρωομάδας για την Ελλάδα αυτόν τον μήνα, σημείωσε πως εν όψει του καλοκαιριού η ίδια δεν θα ήθελε να ξαναβρεθεί και πάλι στις Βρυξέλλες και θα είναι αρκετή μια νέα συνάντηση το Φθινόπωρο.

Την πεποίθηση ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα προχωρούσαν σήμερα με το ζήτημα της Ελλάδας εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες. «Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι πολύ συγκεκριμένη και ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «πιστεύω ότι το Eurogroup θα προχωρήσει σήμερα με την Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η αξιολόγηση της τρόικας, αποτελεί τη βάση για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στο ζήτημα της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επίτροπου αρμόδιου για τις Οικονομικές Υποθέσεις, κ. Ολι Ρεν, κ. Σάιμον Ο'Κόνορ, σημείωσε πως η απόφαση για τον τρόπο καταβολής της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα θα ληφθεί σήμερα από τους υπουργούς οικονομικών του ευρώ μετά τη συμφωνία που υπάρχει σε τεχνικό επίπεδο, χωρίς να αποκλείεται η τμηματική καταβολή. Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Ο' Κόνορ, υπάρχει ήδη ανάλογο προηγούμενο καθώς στις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις οι δόσεις καταβλήθηκαν σε υποδόσεις και είναι «ένας καλός τρόπος που μπορούμε να ακολουθήσουμε».

Τρόικα: Πρόοδος με καθυστερήσεις

Σε ανακοίνωσή της, η τρόικα διαπιστώνει καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Υγεία, το φορολογικό και το Δημόσιο. Από ό,τι προκύπτει ακόμα, αποκλείεται προς το παρόν τουλάχιστον, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, καθώς, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων «ad referendum» με τις ελληνικές αρχές δεν προβλέπει τη προσωρινή μείωση του συντελεστή, αν και αναφέρεται ότι το ζήτημα θα παραμείνει «υπό συζήτηση». Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η τρόικα λέει ότι παραμένουν «αβέβαιες», προβλέποντας σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014.

Όπως λέει, πάντως, η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων «ad referendum» με τις ελληνικές αρχές, για τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται ώστε να εξασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων του. Εν τω μεταξύ, αύριο, Τρίτη, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή (με τη διαδικασία του επείγοντος) το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις για τα προαπαιτούμενα, καθώς και αυτές για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα