Ρύθμιση αυθαιρέτων: Λήγει η προθεσμία για την τακτοποίηση τους

Όσοι έχουν ακόμη εκκρεμότητες (οικονομικές ή γραφειοκρατικές) που αφορούν την τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων με το νόμο 3843/2010 πρέπει να βιαστούν. Κι αυτό γιατί στις 31 Μαΐου λήγουν οι προθεσμίες για την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων του νόμου 3843/2010 καθώς και για την υπαγωγή κτισμάτων στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα (4014/2011) και ΔΕΝ θα δοθεί νέα παράταση, καθώς  τον ερχόμενο Ιούλιο θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος!

Στην περίπτωση λοιπόν που ένας ιδιοκτήτης ακινήτου με αυθαίρετες κατασκευές θέλει να το μεταβιβάσει ή να το πουλήσει μέχρι το τέλος του μήνα τότε θα πρέπει να ενταχθεί στις ρυθμίσεις του ισχύοντος νόμου και να πληρώσει 30% του προστίμου. Στη συνέχεια θα γίνει η υπαγωγή του στον νέο νόμο. Μάλιστα, όπως εκτιμούν από το ΥΠΕΚΑ, για το 5% των ιδιοκτητών που έχει ήδη πληρώσει για την τακτοποίηση - είναι γύρω στις 15.000 - θα γίνει επιστροφή των χρημάτων από τα πρόστιμα που κατέβαλαν προκειμένου οι δόσεις να συγχρονιστούν με τον νέο τρόπο υπολογισμού των προστίμων που θα ισχύσει από εδώ και πέρα.

Οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων δεν χρειάζεται να σπεύσουν να υποβάλουν δήλωση για τακτοποίηση αλλά θα πρέπει να περιμένουν τον νέο νόμο.

Ερωτηματικό ωστόσο παραμένει το τι ακριβώς  θα γίνει με τα αυθαίρετα που δεν έχουν οικοδομική άδεια και για τα οποία ο νέος σχεδιασμός του ΥΠΕΚΑ προβλέπει τακτοποίηση για 30 χρόνια και όχι νομιμοποίηση. Πηγές του ΥΠΕΚΑ αναφέρουν ότι μέσω της Ταυτότητας των Κτιρίων θα γίνει σε πρώτη φάση ηλεκτρονική καταγραφή όλων των αυθαιρέτων και, στη συνέχεια, με την πολεοδομική αναθεώρηση - η οποία θα περιλαμβάνει και εντάξεις στο σχέδιο πόλης - θα επιχειρηθεί να λυθεί το θέμα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα