Μήνυμα αισιοδοξίας από τον Γιάννη Στουρνάρα

Ένα μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε σε όλους τους Έλληνες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Συγκεκριμένα είπε: «έχουμε βγει από τα χειρότερα», υποστηρίζοντας μάλιστα πως ένα πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να επιτευχθεί ήδη από το τρέχον έτος.

Ωστόσο ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι «έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά μας» και ανέδειξε την πολιτική σταθερότητα, ως σημαντική παράμετρο, προκειμένου να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη, ενώ ανέφερε ότι από την κρίση έχουν ωφεληθεί οι χώρες με τρία Α.

Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε ακόμα την ικανοποίησή του, για την πρόσφατη ψήφιση πακέτου μέτρων, από τη Βουλή και τόνισε ότι υπάρχει καλό πολιτικό κλίμα, ενώ οι κυβερνητικοί εταίροι διευκολύνουν το έργο του, καθώς δεν εγείρουν παράλογες απαιτήσεις.

Για την κατάσταση στην ελληνική κοινωνία, δήλωσε ότι έχει γίνει πιο ήρεμη και ότι «σε καμία περίπτωση δεν βρισκόμαστε κοντά σε κοινωνική έκρηξη».

Αναφέρθηκε ακόμα στην πολύ δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται οι Έλληνες λόγω χαμηλών μισθών: «διότι οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά πολύ και οι φόροι έχουν αυξηθεί επίσης πολύ» και πρόσθεσε ότι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας δεν έχει ακόμη επηρεάσει θετικά την απασχόληση.

«Είναι οδυνηρό, διότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μετάβασης, δημιουργείται ανεργία και δεν έχουμε χρήματα για να δημιουργήσουμε κοινωνικό δίκτυο. Αλλά οι Έλληνες είναι υπομονετικοί. Υπάρχουν μόνο διαμαρτυρίες από τον δημόσιο τομέα. Οι προβλέψεις ότι θα καιγόταν η Αθήνα στις διαδηλώσεις δεν επιβεβαιώθηκαν. Οι άνθρωποι έχουν γίνει σιωπηλοί γιατί βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ».

Αναφερόμενος στα σημεία στα οποία διαπιστώνεται βελτιωμένη κατάσταση, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για επίτευξη των 2/3 των δημοσιονομικών στόχων, για επιστροφή των καταθέσεων, για εξάλειψη όλων των εμποδίων στην ανταγωνιστικότητα και για σταθεροποίηση της βιομηχανικής παραγωγής και επεσήμανε ότι, εάν η τουριστική περίοδος εξελιχθεί όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, «θα μπορούσαμε σύντομα να πετύχουμε μια αλλαγή στην πραγματική οικονομία»!

Σε ότι αφορά το ζήτημα των δημοσίων υπαλλήλων και των αντιδράσεων των κυβερνητικών εταίρων, είπε χαρακτηριστικά:

«Δεν υπήρξαν διενέξεις, υπήρξε συζήτηση. Ο στόχος της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015 θα επιτευχθεί μέσω των συνταξιοδοτήσεων. Για κάθε πέντε υπαλλήλους που θα συνταξιοδοτούνται, θα προσλαμβάνεται ένας. Εμείς και η Τρόικα, ωστόσο, θέλουμε επιπλέον να επιτύχουμε την αποχώρηση εκείνων των υπαλλήλων που δεν πληρούν τις απαιτήσεις για να υπηρετούν στον δημόσιο τομέα. Κι αυτοί είναι 15.000 στον αριθμό. Στις θέσεις τους όμως θα προσλάβουμε ίσο αριθμό νέων ανθρώπων, προκειμένου να βελτιώσουμε την ποιότητα του δημοσίου τομέα. Ένα επιπλέον βήμα θα κάνουμε, εφόσον μειώσουμε το ελάχιστο όριο ηλικίας προαγωγών. Στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 35 και 45 ετών έχουμε πολλούς ικανούς ανθρώπους, κι εάν μπορέσουμε να τους προωθήσουμε σε διευθυντικές θέσεις, θα δείτε απ' τη μια μέρα στην άλλη έναν εντελώς αλλαγμένο δημόσιο τομέα».

Ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε απόλυτος στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ: «Όλοι οι αναλυτές που ανέμεναν ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε τη νομισματική ένωση, τώρα μετανιώνουν. Και παρέσυραν πολύ κόσμο να επενδύσει χρήματα στη διάλυση του ευρώ», δηλώνει, ενώ τονίζει ότι «με αυτόν τον τρόπο έχασαν χρήματα και είναι καλό που συνέβη αυτό – όταν οι ανάλγητοι κερδοσκόποι χάνουν τα χρήματά τους, σταθεροποιείται το σύστημα».

Όταν μάλιστα ρωτήθηκε αν το πρόβλημα της κρίσης θα μπορούσε να είχε λυθεί με μια μόνο επιταγή της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, μιλάει για μια εικονική ιστορία:

«Δεν θα το μάθουμε ποτέ. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η Ευρώπη δεν είχε μηχανισμό διάσωσης. Η περίπτωση της Ελλάδας, ως εκ τούτου, κατέληξε δυστυχώς, να είναι ένα πείραμα. Αλλά η Ευρώπη είχε στο τέλος τη θέληση και τη δύναμη να δημιουργήσει έναν μηχανισμό διάσωσης. Τώρα έχουμε μάθει το μάθημά μας. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μια τραπεζική ένωση, καλύτερο συντονισμό της οικονομικής μας πολιτικής, οικονομική ανάπτυξη και ανοικτές συζητήσεις σχετικά με την αναπτυξιακή πολιτική».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα